Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Stigla je 'prijestupna' sekunda, a internet se ipak nije srušio

U ponoć je satovima diljem svijeta dodana jedna sekunda kako bi se uskladili s usporavanjem rotacije Zemlje. Očekivalo se da bi mogla izazvati velike probleme

Zeljko Mrsic/PIXSELL
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
42 komentara

Iako se 21. lipnja službeno vodi kao najduži dan u godini, u 2015. godini 30. lipnja tehnički drži taj rekord jer dan traje 24 sata i - jednu sekundu.  U ponoć je, naime, satovima diljem svijeta dodana jedna, takozvana “prijestupna” sekunda kako bi se uskladili s usporavanjem rotacije Zemlje.

Iako zvuči nevjerojatno, neki su očekivali da bi ta sekunda mogla izazvati prave probleme. Zadnji puta kada se dodavala 'prijestupna' sekunda, 2012. godine, ona je srušila brojne društvene mreže na Internetu, poput Reddita, Foursquarea, Gawkera, LinkedIna, i brojnih drugih koje nisu na vrijeme promijenile vrijeme. Zabilježena su i brojna kašnjenja letova.

Inače, usporavanje rotacije Zemlje povezano je s mijenom plime i oseke. Ono varira u zavisnosti od godišnjeg doba, a naš je planet osjetljiv i na utjecaje atmosferskih kretanja, promjene ledenog pokrivača i potrese (koji ubrzavaju Zemljinu rotaciju).  Rezultat svega toga je da jedan dan ne traje 24 sata, odnosno 86.400 sekundi. Dodavanje sekunde procedura je uvedena 1972. godine, a dodaje se svakih nekoliko godina. No, ti intervali variraju i ovisi o Zemljinoj rotaciji. Može se prognozirati tek šest mjeseci unaprijed, piše BBC.

Ipak, treba reći kako je većina kompanija ovoga puta u svoje programe uračunala 'prijestupnu' sekundu. Google je uveo posebnu tehnologiju kako bi izbjegli probleme s dodanom sekundom. Googleovi inženjeri će, umjesto da dodaju sekundu na kraju dana, razbiti tu sekundu na djeliće milisekundi i 'posuti' ju u vrijeme tijekom cijelog dana. Sličan proces napravila je i japanska, australska, južnokorejska i singapurska burza. Za druge, rješenje i nije tako 'zgodno'. New York će tako, gdje je uvrštenje prijestupne sekunde planirano za 20 sati, jednostavno zatvoriti svoje burze kako bi izbjegli neželjenu glavobolju, piše The Verge

Naime, u okolišu u kojem se cijene i trgovanje mijenjaju doslovce iz sekunde u sekundu, 'odbjegla' sekunda mogla bi potencijalno zahvatiti milijune dolara, no za većinu internet korisnika, prijestupna sekunda prošla je bez problema.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message