Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Strah vas je da će vam ukrasti mobitel? E, otežajte im 'posao'

Lopova koji je odlučio ukrasti baš vaš laptop ili mobitel teško ćete spriječiti u tome, ali mu možete otežati posao tako što ćete zaštititi uređaj i pristup njemu i što ćete poduzeti sve da vaš novi telefon ne bude upečatljiv

Foto: Pixabay
17 komentara

Ostati bez mobitela usred kluba ili ako vam netko ukrade laptop danas za sobom povlači niz posljedica, a gubitak mobitela postaje veća muka od zamjene dokumenata. Osim samog gubitka tog gadgeta koji nerijetko košta gotovo 1000 eura, ako se radi o top modelima telefona ili boljem laptopu, tu je i cijeli problem vraćanja fotografija i podataka koje smo na tom uređaju čuvali.

Iako je teško spriječiti lopova koji je naumio baš vama ukrasti  telefon iz džepa, sami možete poduzeti nekoliko radnji kako bi smanjili izglede ili u nekim slučajevima spriječili samu krađu. No, dobro je i poduzeti sve što možete da ukradeni uređaj nekome bude što manje koristan.

Zaštitite same uređaje

Foto: amazon

Bez obzira o kojem uređaju se radi (tablet, telefon ili kamera...), ako ga ne koristite trenutno, spremite ga u svoju torbu ili vrećicu. Tako bi i skupi laptop bilo uputnije nositi u nekoj manje blještavoj torbi ili u neupečatljivom ruksaku.

Budite svjesni okoline, a to pogotovo vrijedi ako ste u nekom nepoznatom kraju. Mahanje telefonom ili nekim fotoaparatom lopovima može biti samo signal gdje se nalazi potencijalni plijen. Jednako tako, izbjegavajte ono što većina nas radi, a to je da laptop ili mobitel ostavimo na suvozačkom sjedalu - iako smo samo odlučili 'skočiti' do pekarnice. Ako ste odlučili s laptopom raditi na nekom javnom mjestu, pažljivo birajte gdje ćete sjediti kako bi vidjeli ako netko pokuša zgrabiti vaše stvari. Svaka mjera sigurnosti je dobra, pa tako i torbe koje mogu imati lokotić ili sigurnosni lokot za vaš ruksak. 

Na sličan način možete zaštititi i same uređaje. Većina laptopa tako dolazi s portom za lokot, odnosno utorom u koji možete spojiti lokot i pričvrstiti laptop za stol ili nešto čvrsto, kao što to radimo i sa lokotom za bicikl. 

Uključite zaključavanje ekrana

Foto: Unsplash

Bez obzira na uređaj koji koristite, zaključavanje ekrana treba vam biti prva mjera zaštite proti lopova. Ostavite li otključan uređaj, to je kao i da ste ostavili širom otvorena vrata stana. Ovisno o uređaju možete postaviti lozinku, neki uzorak, otisak prsta ili skeniranje lica kao neke od najčešćih mjera potvrde vašeg identiteta. Na izbornicima telefona ili računalima brzo možete doći do postavki za Zaključavanje ekrana (Lock screen) i odaberite neku od zaštita. Otisak prsta ili skeniranje lica u kombinaciji s uzorkom ili PIN-om bit će iznimno visoka razina zaštite, a vama će oduzeti možda sekundu više kod prijavljivanja u uređaj. Što se PIN-a tiče, kombinacija sa više brojeva bit će teža za probiti. 

Ako ste ostali bez uređaja

Foto: google

Android, iPhone, ali Windows računala imaju opcije za pronalazak uređaja, ako ste ga izgubili ili vam je ukraden. To su opcije koje u svakom sustavu morate uključiti unaprijed. 

Na Android telefonu morate ući u postavke, pa sigurnost te aktivirati opciju pronalaska uređaja (Find my device).

Na iPhoneu morate otići također u postavke, pa kliknuti na svoj Apple ID i ime uređaja te opciju pronalaska uređaja (Find my phone). 

Kod Windows uređaja na Start izborniku samo trebate upisati Pronađi moj uređaj (Find my device) i odmah ćete dobiti tu opciju iz izbornika postavki. Da bi uređaj mogao poslati informaciju o svojem mjestu, mora biti povezan s internetom, baterija mu mora biti dovoljno napunjena te mora koristiti GPS. Na stranici https://account.microsoft.com/devices preko drugog računala možete ući u popis uređaja i vidjeti gdje se nalazi te ga zaključati.

Osigurajte podatke

Foto: Unsplash

Bez obzira na krađu gadgeta, sigurnosna kopija podataka je stvar koju bi trebali raditi na svakom uređaju, jer se mogu pokvariti, mogu vam se razbiti i može im se dogoditi 1001 stvar. No u slučaju krađe, sigurnosna kopija svih najvažnijih podataka omogućit će vam da nastavite raditi na novom uređaju kao da se ništa nije dogodilo. Razni cloud servisi omogućuju vam da kod njih spremite sigurnosne kopije uređaja, a naravno podatke možete spremiti i na fizički medij, prenosi PopSci.

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message