Obavijesti

Tech

Komentari 60

Studentice iz Zagreba osvojile su Las Vegas svojim izumom

Studentice iz Zagreba osvojile su Las Vegas svojim izumom
10

Senzori se pokreću dodirom dok se dijete igra, a podaci se Bluetoothom prebacuju na računalo ili mobitel. Tako liječnici mogu očitati zdravstveno stanje djeteta u igri

VIDEO

Na najvećem svjetskom sajmu elektronike i novih tehnologija CES u Las Vegasu ove godine bilo je više od 3200 izlagača i 150.000 posjetitelja. Posebnu pažnju privukao je hrvatski štand.

Zakrivljeni ekrani mobitela i televizora, nova generacija 3D printera i slični gadgeti bili su favoriti prije početka sajma. Sve dok novinari nisu vidjeli štand s plišanim medvjedićima iza kojeg su stajale dvije djevojke. Teddy the Guardian na prvi pogled je samo običan medvjedić.

Posebna igračka

Nema na njemu ništa posebno. Ali, ako dopustite Josipi i Ani da vam kažu nešto o svom proizvodu, bit će vam jasno da se ne radi o običnome medvjediću, niti o običnim studenticama ekonomije iz Zagreba. Obje 24-godišnjakinje, Josipa Majić i Ana Burica, u Las Vegasu su oduševile prvo najuglednijeg američkog novinara za nove tehnologije, Tima Stevensa, koji je njihovog medvjedića koji pomaže djeci, roditeljima te liječnicima i medicinskom osoblju nazvao najvećim hitom CES-a 2014. godine. 

Ubrzo su se svi američki tehno-portali raspisali o mladim Hrvaticama, a njihovog medvjedića nazvali su većim izumom od nekih Appleovih. Plišana igračka opremljena je senzorima koji mjere temperaturu djeteta, razinu kisika u krvi i otkucaje srca.

Spoj tehnologije i zabave

Dijete se samo treba igrati se s medvjedićem. Senzori se pokreću dodirom, a podaci se Bluetoothom prebacuju na mobitel ili računalo. Tako liječnici i roditelji očitavaju zdravstveno stanje djeteta dok se ono bezbrižno igra.

- Primijetile smo da medicinske sestre djeci daju igračku da ih smire, a zatim ih oduzmu i toplomjerom im izmjere temperaturu. Djeca su još uplašena. Htjele smo ukloniti taj stres kod djece kad vide medicinsko pomagalo - kaže Ana.

Najveći uspjeh studentica

Nema više stresa zbog odlaska liječniku, nema zastrašujućih medicinskih instrumenata i nema čekanja.

- Elektronika je skrivena u medvjediću i senzori su unutra zaštićeni silikonskim oklopom koji se lako izvadi. Tako nema opasnosti od toga da djeca dođu u kontakt s elektronikom, a i igračka se bez problema može oprati - objašnjava Josipa. Nakon nekoliko uspješnih izlaganja i osvojenih nagrada na drugim sajmovima, ovo je zasad najveći uspjeh hrvatskih studentica. Primijetili su ih i drugi izlagači na CES-u, a pregovaraju i s nekim klinikama u SAD-u. Teddy se može naručiti na internetu za 1300 kuna.

Nastavljaju razvijati pametne i medicinski korisne igračke

Studentice međunarodne ekonomije iz Zagreba i osnivačice tvrtke Teddy the Guardian, nedavno su osnovale i inovacijski laboratorij. Nadaju se da će što više znanstvenika raditi s njima kako bi razvili medicinska pomagala koja su jednostavna i zabavna za korištenje. Surađivat će s farmaceutskim, modnim i tekstilnim tvrtkama iz cijelog svijeta kako bi proizvodi bili što ljepši te djeci poželjniji za igranje, a liječnicima korisniji u radu.

Josipa i Ana bile su i pobjednice našeg natječaja Pametnom idejom do uspjeha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno