Obavijesti

Tech

Komentari 3

Superautobus - Čak se i šeici žele voziti javnim prijevozom

Superautobus - Čak se i šeici žele voziti javnim prijevozom
1

U autobusu, koji je dobar za okoliš, ima 750 senzora koji u svakom trenutku javljaju što se u autobusu događa, odnosno jesu li putnici vezani. Na ceste dolazi 2015. g.

VIDEO

Autobus luksuzan poput limuzine, koji uz to može “potegnuti” do 250 km na sat i stati gdje god zaželite, dosad je mogao biti samo san korisnika javnog prijevoza. No upravo će takav superautobus uskoro “krstariti” cestama Abu Dhabija, a rezultat je dugogodišnjeg rada nizozemskih inženjera i dizajnera. 

Ovaj tamnoplavi ljepotan ima dvije kabine osmišljene za putnike koji putuju sami ili u skupini, a projektiran je za prijevoz 23 ljudi. Koristi se električnom i solarnom energijom, dugačak je 15 metara, širok 2,5 metra, a visok 1,65 metara. Sagrađen je od superlaganih materijala te s putnicima teži samo oko 9,5 tona. Vozio bi na običnim cestama, no i na posebnim tracima koji bi se zimi grijali kako bi se spriječilo proklizavanje. 

Ipak, najveća prednost mogla bi mu biti što neće imati fiksni vozni red, nego će putnici na internetu ili SMS-om moći rezervirati kartu, a autobus će ih pokupiti i odvesti kamo god požele. Nizozemski projektanti, na čelu s bivšim astronautom Wubbom Ockelsom, predstavili su ovo vozilo kao novu generaciju transporta između Abu Dhabija i Dubaija, no planiraju ga plasirati i na tržište diljem svijeta. 

Na cestama Dubaija 2015. godine

Budući da se koristi obnovljivim izvorima energije, izvrstan je za okoliš, a pretpostavlja se da će biti u prometu 2015. godine. 

Senzori od stropa do krova autobusa

U autobusu se nalazi oko 750 senzora koji prate sve što se zbiva u njemu - jesu li putnici vezani, ali i udaljenost od drugih vozila na cesti.

Spušta se samo 7 centimetara od tla

Zahvaljujući inovativnom sustavu, može se mijenjati visina vozila od tla, što omogućuje bolju aerodinamiku za brze vožnje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno