Obavijesti

Tech

Komentari 6

Svemirski turisti: Slavni milijarderi idu na hit odredište

Svemirski turisti: Slavni milijarderi idu na hit odredište
1

Osim japanskog modnog tajkuna, svoju kartu za letove u svemir rezervirale su već mnoge zvijezde među kojima je glumac Tom Hanks, pjevačica Rihanna i mag Silicijske doline Peter Thiel

VIDEO

Japanski milijarder Yusaku Maezawa bit će prvi čovjek koji će na golemoj SpaceX-ovoj raketi napraviti đir oko Mjeseca. Na put oko Mjeseca u trajanju od sedam dana krenut će već 2023. godine, a Maezawa sa sobom planira povesti još šest do osam umjetnika. 

Ovaj 42-godišnjak koji je svoje golemo bogatstvo zgrnuo na biznisu s online trgovinom odjeće ZOZO bit će prvi putnik na Mjesec nakon američke misije Apollo 1972. godine, no javnosti nije poznato koliko će ga to fantastično putovanje koštati.

Povratak na Mjesec: SpaceX će poslati prvog privatnog putnika
Povratak na Mjesec: SpaceX će poslati prvog privatnog putnika

- I kada sam bio dijete, volio sam Mjesec - izjavio je Maezawa u obraćanju medijima iz sjedišta SpaceX-a u Kaliforniji. 'Sanjam o ovome cijeli život', dodao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Maezawa je osnivač i izvršni direktor online shopping diva i 18. najbogatiji čovjek u Japanu, čije bogatstvo magazin Forbes procjenjuje na oko tri milijarde dolara.

Osim ljubavi prema svemirskim putovanjima, ljubitelj je i kolekcionar moderne umjetnosti, pa je prošle godine najavio da će kupiti remek djelo Jean-Michela Basquiata vrijedno 110.5 milijuna dolara, piše DailyMail. Tako je ponosni Maezawa ponosni vlasnik Picassa, a za jednu Basquiatovu sliku koju je kupio još 2016. izdvojio 57,2 milijuna dolara. 

Celebritiji sa svemirskim apetitima

Japanski modni guru tek je posljednji u nizu milijardera koji planiraju put u svemir. Svemirske kompanije Blue Origin osnivača Amazona Jeffa Bezosa i Virgin Galactic poduzetnika Richarda Bransona već se godinama natječu na tržištu turističkih letova u svemir.

Među celebrityjima koji su već rezervirali let Virgin Galacticom su glumci Angelina Jolie, Leonardo DiCaprio i Ashton Kutcher te pjevač Justin Bieber. Let u svemir u trajanju od 90 minuta koštat će ih 250.000 dolara.

Za let u svemir Virgin Atlanticom kartu je kupila i pjevačica Rihanna, ali glumac koji je utjelovio astronauta u ekranizaciji misije Apollo 13 Tom Hanks, piše Inverse

Za let se predbilježio i slavni pokojni fizičar Stephen Hawking, no nažalost, nije poživio dovoljno dugo da mu se želja o letu u svemir ostvari. 

Jeff Bezos svoju je tvrtku za svemirska putovanja Blue Origin osnovao 2000. godine, a osnovna misija kompanije je upravo ponuda suborbitalnih letova turistima. Prema posljednjim informacijama koje je u srpnju objavio Reuters, razgledavanje svemira iz Bezosove rakete New Shepard stajat će između 200.000 i 300.000 dolara.

No ta putovanja nisu toliko atraktivna jer će putnici samo kratko vrijeme provesti u bestežinskom stanju, istaknuo je Maezawa za Reuters. 

Na popisu slavnih svemirskih turista je i Peter Thiel, slavni investitor Silicijske doline i suosnivač PayPala. Thiel je poznat kao financijer mnoštva projekata vezanih uz svemirske ali i druge napredne tehnologije, a jedno od zanimljivijih je investicija u američki startup koji je razvijao koncept 3D printera za meso - cilj je bio uzgajati meso na industrijskoj razini, ali doslovno iz Petrijeve zdjelice. 


Kako izgleda Zemlja iz ptičje perspektive saznat će i slavni holivudski redatelj James Cameron, koji je režirao Avatara i upravo je on među starijima na listi svemirskih turista. Prema svemu sudeći, Cameronu je već puna kapa čovječanstva i rado bi i ostao 'vani' - nedavno je izjavio da smo 'najveći je**** idioti u povijesti civilizacije'.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle