Obavijesti

Tech

Komentari 143

'Svi smo mi Marsovci': Objavili nove dokaze o porijeklu života

'Svi smo mi Marsovci': Objavili nove dokaze o porijeklu života
4

Američki kemičar Steven Benner kaže da su elementi ključni za razvoj RNK stigli s Marsa te da se nisu mogli formirati na Zemlji na kojoj nije bilo dovoljno kisika

VIDEO

Teorija da je život na Zemlji nastao tek nakon što je ovdje stigao s Marsa dobila je nove dokaze. Američki geokemičar Steven Benner kaže kako je element, ključan za život, u to vrijeme bio prisutan samo na površini Crvenog planeta, piše Guardian.

Benner dodaje da je 'sjeme života' vjerojatno stiglo na Zemlju meteoritima s Marsa, koji su mogli biti odbačeni nekim sudarima s drugim tijelima ili erupcijama. To 'sjeme' je tvrdi molibden, za koji se vjeruje da je katalizator koji je pomogao organskim molekulama da se spoje i stvore prve oblike života. 

- Molibden samo u oksidiranom obliku može utjecati na stvaranje života - kaže Benner i dodaje da ga takvog nije bilo na Zemlji u vrijeme nastanka života. Naime, prije tri milijarde godina na površini Zemlje bilo je vrlo malo kisika. 

Znanstvenici dugo proučavaju kako su se točno stvorili prvi ključni elementi živih organizama, RNK, DNK i proteini. Molekule koje su se spojile, kako bi stvorile genetski materijal, kompleksnije su od organskih spojeva kakvi su bili na Zemlji prije tri milijarde godina, a vjeruje se da je RNK bila prva koja se pojavila. Benner pojašnjava kako samo dodavanje energije organskim molekulama neće stvoriti život, već će se, ako ih se prepusti samima sebi, pretvoriti u nešto poput katrana. Dodaje da neki elementi poput bora ili molibdena mogu utjecati na to.

Bor kao element je prilično rijedak u Zemljinoj kori, rekao je Benner za BBC, a analiza meteorita s Marsa pokazala je kako je na njemu bilo bora. Vjeruju i da je tamo bilo oksidiranog molibdena, odnosno da je bilo dovoljno suhih područja na kojima su se mogli minerali formirati u dovoljno velikim koncentracijama. 

Život na Zemlji teško bi se razvijao i jer bi bio pod vodom koja je korozivna za formiranje RNK, a potrebni minerali u njoj bi se rastopili.

Otvoreno pitanje: Što da Mars nije bio u igri?

Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković rekao nam je kako smatra da Benner preskače nekoliko bitnih koraka kada govori o nastanku života na Zemlji. Kaže da je nastanak tih molekula bio bitan, ali da su se one potom morale organizirati u smislenu cjelinu koja se može hraniti, razmnožavati i razmjenjivati tvari s okolinom, što bi se moglo nazvati životom.

- Ovo je još daleko od dokaza da je život na Zemlji nastao zato jer je na Marsu bilo bora i molibdena - kaže Biliškov i dodaje da je to ambiciozan zaključak jer ostaje otvoreno pitanje jesu li te početne molekule za razvoj života mogle nastati i na Zemlji, u područjima gdje je bilo dovoljne koncentracije ovih elemenata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu