Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
179 komentara

Tajni video pokazuje izmučene radnike koji sastavljaju iPhone

Prije četiri godine u Foxconnu se ubilo 14 radnika, nakon čega je Apple reagirao svojim pravilinikom. Preselili su dio posla u Pegatron iz kojeg stižu nove snimke

179 komentara

Loši uvjeti u kojima rade radnici koji sklapaju Appleove proizvode opet su u središtu javnosti nakon što je BBC potajno snimao tretman radnika u tvornici Pegatron kod Šangaja.

Snimka koju je objavio BBC pokazuje iscrpljene radnike koji padaju u san tijekom smjene od 12 sati. Jedan od reportera na tajnom zadatku rekao je kako je morao raditi po 18 dana u nizu bez prava na dan odmora. Drugi je ispričao kako mu je najduža smjena bila 16 sati, nakon čega se nije htio maknuti iz spavaonice. 

- Ako sam i bio gladan, nisam se htio ustati da jedem. Samo sam htio ležati i odmarati. Nisam mogao spavati zbog stresa - ispričao je.

Iz Applea nisu htjeli dati intervju za BBC, ali su poslali izjavu:

- Svjesni smo da niti jedna druga kompanija ne radi kao Apple na osiguravanju sigurnih i poštenih radnih uvjeta - stoji u izjavi u kojoj dodaju da rade s dobavljačima kako bi se riješili nedostaci te da vide stalni napredak, iako taj posao nikad nema kraja. 

Rekli su kako je uobičajena praksa da radnici odspavaju tijekom pauze, ali da će istražiti dokaze o onima koji su zaspali dok su radili. Tvrde kako su pratili radne sate više od milijun ljudi i da je u Pegatronu prosjek 55 sati tjedno. 

No, iako je Apple prije par godina objavio svoj pravilnik o tretmanu radnika, novinari su snimili kako se na radnom mjestu on i dalje krši. Prekovremeni rad bi trebao biti stvar izbora, no nitko od novinara na zadatku taj izbor nije dobio. Jedan od njih morao je prije i poslije posla ići na obavezne sastanke koji nisu bili plaćeni, a drugi je dijelio malu spavaonicu s 12 ljudi. 

Apple kaže da su taj problem s prenapučenim spavaonicama riješili, a da se radnicima mora retroaktivno plaćati za te sastanke. 

Iz Pegatrona su poručili kako će detaljno analizirati tvrdnje BBC-jeve emisije Panorama i poduzeti potrebne radnje ako utvrde nedostatke. U istoj su emisiji otišli i na indonezijski otok Bangka na kojem se rudare materijali koji se koriste u proizvodnji, a tamo su pronašli djecu koja rukama kopaju u opasnim uvjetima. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message