Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Tradicija duga 30 godina: Mali umjetnici okupili su se u Istri

Želimo nadarenima omogućiti da u sebi prepoznaju talent i uliti im dozu hrabrosti da isprobaju umjetničko stvaralaštvo, kaže ravnateljica Novigradskog proljeća Davora Parmać

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
0 komentara

U osnovnoj školi u istarskom Novigradu ovih dana 320 učenika iz čitave Hrvatske pod vodstvom 40 mentora oduševljeno razvija svoje umjetničke i literarne potencijale. Slikaju, modeliraju, stvaraju likovnu scenografiju, skladaju, uče sve o glazbenim aranžmanima, ali i o glazbenoj i filmskoj produkciji, internet novinarstvu... 
Sve se to događa unutar radionica na Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće koja postoji već više od 30 godina, a osnovni zadatak joj je, kako ističe i ravnateljica Davorka Parmać, ono što naše obrazovanje ne čini sustavno - omogućiti nadarenima da u sebi prepoznaju talent, ali im uliti i dozu hrabrosti da neki vid umjetničkog stvaralaštva odaberu jednoga dana kao životnu profesiju te ostvare svoje snove. A djeca to itekako prepoznaju.

'Želim skladati za Bareta'

- Ovdje je sve kreativno, puno ludih stvari. Tu su svi uz mene, svi kuže ono što hoću. Scenografija mi je nešto najdraže - govori nam likovno talentirana Fani Šafar (13) iz Rijeke koja ove godine pohađa slikarsko-scenografsku radionicu, a jednoga dana želi u školu primijenjene umjetnosti te kasnije i na likovnu akademiju.
Tek nekoliko učionica dalje 16-godišnji Marin Roža iz Rovinja, zaljubljenik u glazbu, od mentora Olje Dešića i Matka Basare, uči kako skladati radijski jingle, aranžirati ga i producirati. Olja Dešić dugogodišnji je glazbeni producent i skladatelj, a svira i s Nenom Belanom i Fiumensima. To je, među ostalim, i pokazatelj da djecu na radionicama podučavaju vrhunski mentori.
- Na Novigradskom proljeću sam šesti put. Zanima me glazba i produkcija, a od glazbe jednog dana želim živjeti. Ovdje naučim vrlo korisne stvari koje drugdje ne bih mogao saznati, a učim od profesionalaca - kaže nam Marin, učenik rovinjske srednje glazbene škole koji bi, kaže, rado skladao pjesmu za Gorana Bareta.
Novigradsko proljeće iznjedrilo je mnoge danas afirmirane slikare, kipare, glazbenike i dizajnere koji su radionice pohađali kao djeca, a upravo su im one pomogle da svoj talent pretvore u životnu profesiju. Povjesničar umjetnosti i profesor likovne kulture Theodor de Canziani danas radi u Rijeci sa srednjoškolcima i sudentima, a Novigradsko proljeće za njega je dobilo iznimnu važnost još davnih dana kada ga je pohađao kao likovno nadaren učenik. Već dugo je jedan od mentora i ove godine vodi slikarsko scenografsku radionicu.

'Imaju slobodu izbora'

- Živimo u nepopularnim vremenima kada se traži nekakva sigurnost življenja i radnog mjesta. Ja ovoj djeci pokazujem da imaju slobodu izbora, a mnogi od njih imaju piotencijale da sa svojim darom nešto učine. Naše školstvo bi samo trebalo primijeniti varijante slobodnog razmišljanja i prorijediti faktografiju u svim područjima kojom su djeca nepotrebno opterećena - govori prof. de Canziani dodajući kako je mnogo djece odabralo umjetnost kao životni put upravo zahvaljujući Novigradskom proljeću.
Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće u sustavu je Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedna od vrijednih sastavnica odgojno obrazovnog procesa u nas i uvrštena je u Katalog natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message