Obavijesti

Tech

Komentari 10

Tragovi nacista i danas se vide u stablima na sjeveru Norveške

Tragovi nacista i danas se vide u stablima na sjeveru Norveške
1

Najveći brod Hitlerove ratne mornarice bio je tijekom rata uglavnom stacioniran uz norvešku obalu kako bi spriječio savezničku invaziju. Kako bi ga sakrili koristili su 'kemijsku maglu'

VIDEO

Nemilosrdna kampanja da se uništi Tirpitz, njemački ratni brod u Drugom svjetskom ratu ostavila je tragove u okolišu, vidljive do današnjih dana. 

Najveći brod Hitlerove ratne mornarice bio je tijekom rata uglavnom stacioniran uz norvešku obalu kako bi spriječio savezničku invaziju.

Nacisti su ga skrivali u fjordu i maskirali ga umjetnom kemijskom maglom, nekim oblikom dimne zavjese.

Taj je "dim" nanio veliku štetu okolnim stablima koja se može vidjeti u njihovim godovima, piše u četvrtak BBC.

Claudia Hartl sa sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu to je slučajno otkrila dok je istraživala borove u Kafjordu blizu Alta.

Dendrokronologinja je skupljala uzorke srčike kako bi stvorila sliku o klimi u tom području. Velike hladnoće i zaraze koje prenose kukci mogu značajno usporiti godišnji rast stabala, ali ne mogu objasniti potpuni izostanak godova u nekim stabilima koja potječu iz 1945.

Stručnjaci su pomislili da bi to moglo imati veze s Tirpitzom, koji je godinu dana prije bio usidren u Kafjordu gdje su ga napali saveznički zrakoplovi.

Arhivski dokumenti pokazuju da je brod radi kamuflaže ispustio klorosumpornu kiselinu. "Smatramo da je taj umjetni dim oštetio iglice borova", rekla je Hartl BBC-u. 

U jednom je stabIu opazila da od 1945. nije raslo devet godina. "Kasnije se oporavilo, ali trebalo je 30 godina da se vrati u stanje normalnog rasta. I dalje je ondje, živo je i doista impresivno", kaže dr. Hartl.

U ostalih su borova godovi prisutni, ali su izuzetno uski, gotovo nevidljivi. Kao što se očekivalo, ta pojava s udaljenošću od opada i tek nakon četiri kilometa učinci se više ne vide.

Tirpitz je u Kafjordu pretrpio određenu štetu, ali stalna saveznička kampnja da ga se uništi urodila je plodom tek krajem 1944. kada su ga britanski lovci potopili u flordu Tromso, dalje prema zapadu. 

Znanstvenici iz Mainza svoje su istraživanje predstavili na kongresu Europskog društva geoznaosti u Beču.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama