Obavijesti

Tech

Komentari 0

Turska je uložila 1,1 milijun eura u hrvatske vrtiće i kulturu

Turska je uložila  1,1 milijun eura u hrvatske vrtiće i kulturu
3

Među najnovijim projektima je i istraživanje pokrenuto na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koje će se baviti novim načinima obrade zemlje na malim  i srednjim farmama...

VIDEO

Sisački dječji vrtić u studenom je dobio novo igralište, opremu i igračke, a za nekoliko tjedana novi vrtić bit će otvoren u Rijeci u sklopu Islamske unije.

Sve su to projekti koje je novčano podržala ili u potpunosti financirala turska razvojna agencija Tika, koja u Hrvatskoj službeno djeluje od 2016. godine.

- U Hrvatskoj smo se prvi put angažirali tijekom velikih poplava u Gunji 2014. Tad smo donirali plastenike za 50 obitelji, a dodatno je 50 obitelji dobilo po dvije bređe krave kako bi mogli razviti mala gospodarstva. Uložili smo i u razvojne te kulturne programe - kaže voditelj Tike u Hrvatskoj Hasim Koc.

Razmjena znanja

Agencija je osnovana 1991. i do danas je otvorila podružnice u 170 zemalja, te su surađivali na više od 2000 projekata. Djeluju u praktički svim dijelovima svijeta, od Afrike do Bangladeša, gdje trenutačno organiziraju pripremu hrane za Rohindže, izbjeglice iz Mianmara. Njihov model ulaganja, kaže Koc, postaje vrlo tražen jer pokušavaju raditi transparentno i surađivati s lokalnim institucijama, općinama, te se trude ponuditi tursko znanje i stručnost potrebama na terenu.

Raspon aktivnosti turske agencije za suradnju je širok: od obrazovanja, znanstvenih projekata, do kulture, humanitarne pomoći, ali i povijesnih projekata kakav je Veliki osječki (Sulejmanov) most.

- Trećina naših projekata u svijetu, pa i u Hrvatskoj, odnosi se na obrazovanje, no posebnu pozornost posvećujemo kulturi. Mi smo praktički službeno tijelo turske vlade za kulturno naslijeđe izvan Turske. Zato radimo dosta restauracija građevina, ne samo iz Otomanskog Carstva. Tako smo se uključili u projekt obnove Velikog osječkog mosta. Istraživanje je počelo 2009., počelo se raditi i na preuređenju dvorca Esterhazy u Dardi, te smo već pronašli i tvrtke u Njemačkoj i Turskoj koje bi se uključile u posao, no zasad je sve stalo jer zapinje s komunikacijom u Ministarstvu kulture - ističe Koc.

Za mlade i stare

U Hrvatskoj je Tika, od prvog projekta za Gunju, dosad uložila 1,1 milijun eura. Jako nam je važna, ističe Koc, suradnja s lokalnom upravom i zajednicama, posebno u projektima u kojima možemo angažirati hrvatske i turske tvrtke te potaknuti njihovu međusobnu suradnju. Tako je, primjerice, 2016. u Vrbovcu obnovljen dječji vrtić, igralište, kuhinja, te su nabavljene igračke za 45.000 eura, koliko je uloženo i u opremanje sisačkog vrtića. Isto tako su pomogli razvoju projekta pomoći starijim stanovnicima na području Žumberka te sponzorirali kulturne festivale i sportske udruge.

Samoodrživi projekti

- Tika je pomogla Suvagu pri nabavci uređaja za eye tracking metodu terapije, te je Suvag jedina ustanova u regiji koja može provoditi takvu terapiju. Zbog toga smo vrlo ponosni i to je cilj naše agencije: poticanje projekata koji donose korist zajednici, a ne isključivo pojedincu. To pokušavamo uvijek napraviti, želimo pokrenuti male ili velike investicije i nakon završetka projekta želimo da on opstane i ostane održiv - kaže Hasim Koc.

Jedan od takvih projekata je suradnja s udrugom za slijepe na projektu “Sapun s točkicama”. To je inovativni proizvod na tržištu, a uz pomoć Tike tvrtka će proširiti posao, ali i zaposliti 12 slabovidnih i slijepih osoba.

Među najnovijim projektima je i istraživanje pokrenuto na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koje će se baviti novim načinima obrade zemlje na malim  i srednjim farmama.  

Pobjeđujemo predrasude

- Tiku bih nazvao ambasadorima Turske na terenu. Ono što radimo je kroz kooperacijske projekte pokazati ono najbolje od naše zemlje te dijeliti naša iskustva, čime želimo pobijediti i predrasude. Zato radimo ovaj posao, kako bismo povezali različite krajeve, jer tako i mi učimo i uzimamo najbolje iz drugih zemalja. Dodirnimo cijeli svijet s dobrim namjerama Turske i to pokušavamo napraviti, unatoč trenutačnim negativnim političkim gledištima na Tursku - zaključuje Koc.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju