Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

U Brazilu otkrili novu vrstu riječnog dupina, prvu od 1918.

Znanstvenici su u časopisu Plos One naveli da se ova vrsta odvojila od drugih južnoameričkih vrsta prije više od dva milijuna godina. Vjeruje se da ih je oko 1000

Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
6 komentara

U Brazilu je otkrivena nova vrsta riječnog dupina, što je prvo takvo otkriće od kraja Prvog svjetskog rata. Nova vrsta dobila je ime Inia araguaiaensis po rijeci Araguaia, gdje je pronađena.

Znanstvenici su u časopisu Plos One naveli kako se ova vrsta odvojila od drugih južnoameričkih riječnih vrsta prije više od dva milijuna godina. Vjeruje se da ih oko 1000 živi u koritu Araguaije.

Tomas Hrbek s Federalnog sveučilišta Amazonasa u Manausu i njegovi suradnici uzeli su DNK riječnih dupina u rijekama Araguaia i Tocantins te otkrili da se razlikuju od svih drugih vrsta u Brazilu. Također su utvrdili da imaju 24 zuba po čeljusti, dok ostali riječni dupini u Amazoni imaju od 25 do 29 zuba.

Riječni dupini tek su daleki rođaci morskih dupina, od kojih se razlikuju po dugim nosevima koji im omogućuju da love ribu u mulju. Inače su među najrjeđim životinjama na svijetu - prema Međunarodnom savezu za očuvanje prirode (IUCN) postoje samo četiri poznate vrste, od kojih su tri na crvenom popisu, što znači da su jako ugrožene. Jedna od najpoznatijih vrsta, ona iz rijeke Jangce, izumrla je oko 2006. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message