Obavijesti

Tech

Komentari 0

U Černobilu otvorena prva ukrajinska solarna centrala

U Černobilu otvorena prva ukrajinska solarna centrala
4

Solarno postrojenje, koje će proizvoditi električnu energiju za oko 2000 stanova, izgrađeno je u kontaminiranom području koje je i dalje uvelike nenaseljeno

VIDEO

Ukrajina je u petak otvorila svoju prvu solarnu centralu i to u visoko radioaktivnoj zoni Černobila, poprištu najgore nuklearne katastrofe u povijesti koja se dogodila prije tri desetljeća, javljaju agencije.

Nova centrala broji oko 3800 fotovoltažnih ploča postavljenih na površini od 1,6 hektara i oko 100 metara od eksplodiranog reaktora okovanog betonsko-čeličnom neprobojnom kupolom, tzv. sarkofagom.

Novi sarkofag, postavljen 2016.,  težak je 36.000 tona, širine 275 metara i visine od 110 metara i trebao bi spriječiti daljnje curenje radioaktivnog materijala. Cijeli projekt koštao je 1,6 milijardi američkih dolara, a očekivani životni vijek mu je 100 godina. Viši je od njujorškog Kipa slobode i triput teži od Eiffelovog tornja u Parizu. Površina mu je kao dva nogometna igrališta. 

Solarno postrojenje, koje će proizvoditi električnu energiju za oko 2000 stanova, izgrađeno je u kontaminiranom području koje je i dalje uvelike nenaseljeno, a posjetitelje prate vodiči s mjeračima radioaktivnosti.

"Danas spajamo centralu na ukrajinsku električnu mrežu", kazao je Evhen Variagin, direktor ukrajinsko-njemačke tvrtke Solar Tchernobyl koja stoji iza tog projekta. U njega je ta kompanija uložila milijun eura.

Iako se radi o centrali snage jednog megavata, do kraja 2019. bi trebala doseći snagu od 100 megavata.

"Ne radi se samo o jednoj maloj solarnoj centrali. Ne smijemo podcijeniti simboliku ovog projekta",  kazao je Variagin.

Nakon što je Rusija prekinula isporuke plina, Ukrajina pokušava razviti vlastitu proizvodnju energenata, a ulaganja u obnovljive izvore energije su naglo skočila.  Između siječnja i rujna, ukrajinska električna mreža postala je bogatija za oko 500 MW, dvostruko više nego u cijeloj 2017.

U Černobilu je 26.  travnja 1986. eksplodirao reaktor 4 atomske centrale i radioaktivnom prašinom zagadio do tri četvrtine Europe. Posljednji reaktor u Černobilu ugašen je 2000. godine.

Ubrzo nakon nesreće preminulo je preko 30 ljudi, radnika atomske centrale i vatrogasaca, uglavnom od akutne radijacijske bolesti. Na tisuće ih je umrlo u razdoblju nakon katastrofe, uglavnom od bolesti povezanih s radijacijom.

Znanstvenici smatraju da u kontaminiranoj zoni ljudi neće moći živjeti narednih više od 20.000 godina, ali ukrajinske vlasti smatraju da je "mudra industrijska eksploatacija moguća".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama