Obavijesti

Tech

Komentari 125

U ovoj hrvatskoj klinici tumore 'uništavaju' u roku 20 minuta

U ovoj hrvatskoj  klinici tumore 'uništavaju' u roku 20 minuta
6

Radiochirurgia Zagreb radi revolucionarne zahvate liječenja karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije. Nema klasične operacije i anestezije, a pacijent nakon zahvata slobodno može ići kući

VIDEO

Zloćudne bolesti liječe bez klasičnog operativnog zahvata, bez anestezije i bez krvi, a pacijente odmah nakon operacije otpuštaju kući. Radiochirurgia Zagreb, privatna poliklinika u Svetoj Nedelji, prva je ustanova u Hrvatskoj, ali i na području jugoistočne Europe, koja radi revolucionarne zahvate liječenja karcinoma uz pomoć radioterapije i radiokirurgije.

- Raspolažemo najmodernijom opremom koja omogućuje da se uspješno borimo protiv karcinoma, epidemije koji danas pogađa sve veći broj ljudi, svih dobnih skupina. CT i MR uređajima tumore možemo locirati već u njihovoj najranijoj fazi kad su veličine od svega nekoliko milimetara. Osim toga, tumore dobivamo u 4D prikazu što nam omogućuje vrlo precizno liječenje - govori prof. dr. sc Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike dodajući kako CT uređaj koji primjenjuju kod pregleda odašilje ultra niske doze zračenja.

Početkom travnja u poliklinici su primili pacijenta koji je na plućima imao tri metastaze nastale od primarnog sarkoma na koljenu. Zahvat ‘uništavanja’ svake pojedine metastaze trajao je svega 20-ak minuta. Pritom je pacijent cijelo vrijeme bio budan, u ležećem položaju i nije osjećao nikakvu bol.

- Zrakama ciljano djelujemo na tumorsko tkivo bez bojazni da će se okolno tkivo ozračiti, a dijelovi tijela koje na ovaj način tretiramo često su nedostupni i visokorizični kad je klasična kirurgija u pitanju - pojašnjava Schwarz dodajući da zahvat izvode uz pomoć Varian Edge linearnog akceleratora, uređaja koji odašilje zrake vrlo visokog intenziteta i submilimetarske preciznosti. Nakon što su uspješno napravili prvu radiokiruršku operaciju raka pluća, liječnici Radiochirurgije izveli su i radiokiruršku operaciju raka gušterače i prostate. Pri operaciji su koristi tzv. Calypso sustav, jedan od najmodernijih sustava za pozicioniranje pacijenta i praćenje tumora u stvarnom vremenu. Uz to, Radiochirurgia Zagreb nudi i mogućnost redovitih pretraga, tzv. Screeninga ili probira za rano otkrivanje najčešćih karcinoma, a uzimaju i uzorke tkiva za patološku analizu nakon čega pacijente smještaju u dnevnu bolnicu gdje im pružaju svu potrebnu njegu, lijekove i nadzor stručnjaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pružamo i pretragu virtualne kolonoskopije koja traje svega desetak sekundi. Unatoč tome prikaz je na računalu vrlo detaljan i precizan - pojasnili su u poliklinici.

Djeluju na tumore štiteći okolno tkivo

Tim Radiochirurgije čine hrvatski i međunarodni stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u različitim oblicima liječenja tumora. Uređaji kojima raspolažu omogućuju im da uz pomoć radioterapije djeluju na tumorsko tkivo bez da oštete ono zdravo.

Prate i učinak kemoterapije u liječenju tumora

Osim zahvata radioterapije i radiokirurgije u poliklinici pacijentima nude i mogućnost pretraga za rano otkrivanje najčešćih karcinoma poput raka pluća, dojke, prostate i kolorektalnih karcinoma. Osim toga, mogu pratiti i učinke kemoterapije, odnosno djeluje li taj način liječenja povoljno na karcinom ili ne. Iako zasad još ne pružaju mogućnost primanja kemoterapije i to u dogledno vrijeme planiraju imati u ponudi. To će raditi u prostorima dnevne bolnice koja je uređeno na način da pacijentima maksimalno olakša ovaj zahtjevan tretman.

Virtualna kolonoskopija brza i učinkovita

Iako se klasičnom kolonoskopijom istovremeno može pregledavati debelo crijevo, ali i odstraniti sumnjivo tkivo ako se na njega naiđe, to se virtualnom kolonoskopijom ne može napraviti. No ona je za pacijenta brža i ugodnija, a snimku liječnici mogu detaljno pregledavati na računalu tražeći sumnjive tvorbe.

CT uređaj odašilje minimalnu količinu zračenja prema pacijentu

Klinika raspolaže sa Siemensovom opremom - CT uređajem ultra niske doze zračenja, velike brzine s 384 rekonstruirana sloja, MR uređajem jačine 3T te ultrazvukom najnovije generacije. Ukupna vrijednost investicije premašuje deset milijuna eura i realizirana je iz privatnih izvora uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz HAMAG Bicro jamstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje