Obavijesti

Tech

Komentari 7

U sisačkoj školi će obrazovati tehničare za razvoj videoigara

Ta je škola jedan od šest nositelja regionalnih centara kompetencija u elektronici i računarstvu, što je golemi iskorak u obrazovanju učenika za zanimanja potrebna hrvatskom gospodarstvu, naglašeno je na predstavljanju

VIDEO

U sisačkoj Tehničkoj školi već iduće školske godine počet će prvi upisi učenika za zanimanje tehničara za razvoj videoigara i za mehatroniku, a poslije toga za još šest srodnih zanimanja, uključujući i svemirsku tehnologiju, rečeno je u petak na predstavljanju poduzetnicima novog projekta obrazovanja u toj školi. 

Ravnatelj Davor Malović istaknuo je kako će sada sisačka Tehnička škola u suradnji s gospodarstvom, koristeći oko 80 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, biti u mogućnosti definirati kurikulume za nova zanimanja.

Ta je škola jedan od šest nositelja regionalnih centara kompetencija u elektronici i računarstvu, što je golemi iskorak u obrazovanju učenika za zanimanja potrebna hrvatskom gospodarstvu, naglašeno je na predstavljanju.

Iako će sve tehničke, prostorne i kadrovske pretpostavke za novi sustav obrazovanja tek biti ostvarene, projekt je praktički već počeo, a već iduće školske godine počet će prvi upis učenika za nova tehnička zanimanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Projekt je prezentiran poduzetnicima kako bi se gospodarski sektor detaljnije upozna s planom razvoja, uređenja i opremanja budućeg centra, te mogućnostima uključivanja u projekt. 

"Cilj nam je da budući regionalni centar postane mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Već smo poznati po projektu SOELA, koji uključuje izložbu električnih i solarnih automobila, te utrku školskih solarnih automobila, koja će se ove godine održati šesti put. Počeli smo sa šest vozila, a ove ih je godine najavljeno čak 26. Za naše smo projekte lani dobili i Povelju za mobilnost", rekao je ravnatelj Malović, koji je uputio poziv gospodarstvenicima da najave svoje kadrovske potrebe.

Ujedno je nazočne upoznao s projektom uređenja i opremanja novih praktikuma. Za te će se potrebe koristiti prostor bivše Domobranske vojarne u Sisku, koji je država dala na korištenje Sisačko-moslavačkoj županiji. Idejni projekt za temeljitu obnovu objekta je gotov i u tijeku je izrada glavnog projekta. Uz brojne nove praktikume, u objektu će se urediti hostel s pedesetak ležaja, restoran s kuhinjom, knjižnica, velika multimedijalna dvorana i drugi nužni prostori. Radovi će, kako je planirano, trajati 14 mjeseci. 

Predsjednik Županijske komore Sisak HGK Boris Mesarić istaknuo je  da se strojeve i tehnologiju može uvesti, ali stručnjake moramo osposobljavati sami.

Naš sustav obrazovanja, kako je rekao, bio je ozbiljno narušen, ali je utemeljenjem regionalnog centra kompetencija moguće nadoknaditi propušteno.

Nazočni gospodarstvenici pokazali su veliko zanimanje za obrazovanje njima nužnih kadrova, pa su već dogovoreni novi kontakti s predstavnicima škole, u kojoj se trenutačno obrazuje 430 učenika. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'