Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
4 komentara

'U školama mora biti sapuna, znam da ima novca za to...'

Ministrica Divjak roditeljima je poručila da discipliniraju djecu jer uništavaju opremu za higijenu. U nekim školama sapun je stigao tek jučer. Kroz mjesec dana stižu nove upute za putovanja

Foto: DREAMSTIME/Emica Elvedji/PIXSELL
4 komentara

Hrvatska razrađuje različite scenarije mje ra u obrazovanju s obzirom na razvoj epidemije korona virusa, rekla je jučer ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Najavila je kako njezino ministarstvo koordinira SRCE, Carnet i sve nadležne agencije, te će u suradnji sa Stožerom civilne zaštite, dati informacije kad to bude potrebno. Opciju s online nastavom, koju je spomenula prošli tjedan, ministrica je sad ublažila.

- Kad bude potrebno, za one kojima će trebati, poslat ćemo potrebne informacije. Zasad nema govora o situaciji u kojoj bi došlo do toga, ali ministarstvo mora imati pripremljene mjere - kazala je Divjak i dodala:

- Sve što isplaniramo šaljemo svim ravnateljima, a prvenstveno su to upute za održavanje higijene, za okupljanja i putovanja, te razna objašnjenja i odgovori na pitanja.

Divjak je istaknula i kako nema “prijetnje iz Italije”. Što i kako slijedi, znat će se nakon današnje konferencije UNESCO-a, koja će se baviti utjecajem epidemije korona virusa na obrazovanje, te ministarske konferencije EU u četvrtak. Tad bi se trebali donijeti zajednički zaključci za sve zemlje članice.

'Nema potrebe za zatvaranjem škola'

Što se tiče hrvatskih škola, ministrica je još jednom istaknula kako se ravnatelji moraju održavati mjere higijene i voditi računa o potrepštinama za higijenu. No pozvala je i roditelje da upozore djecu na ponašanje, odnosno da učenici ne uništavaju u školama opremu za higijenu.

- Ja sam sigurna da sredstava ima, ali treba voditi računa o tome da se sve to nabavlja i da se školama pravodobno dostavljaju sredstva - poručila je Divjak, koja se i prošli tjedan oštro osvrnula na izjavu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića kako djeca mogu prati ruke lugom.

- Sigurnost učenika, pa i ona zdravstvena, je prioritet - uzvratila je Divjak.

A zašto u školama nema tople vode odgovorio je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, u razgovoru za Večernji list. Pojasnio je kako nema zakonske obaveze da u pipama u školskim zahodima bude tople vode. U kuhinjama je ima.

Kako doznajemo, neke udaljenije škole sapun su dobile tek jučer. 

Slovenci zatvorili fakultete

Nastava se zasad u cijeloj zemlji odvija redovito. Ministrica je jučer istaknula kako u Hrvatskoj nema nikakve potrebe za eventualnim zatvaranjem škola, kao što je slučaj u Italiji, ali djelomično i u Sloveniji. Na Ljubljanskom sveučilištu, primjerice, na tjedan dana odgođena su predavanja.

Odgoda putovanja odnosi se na putovanja izvan Hrvatske, i to na mjesec dana. Za jednodnevne izlete u zemlji, kao i terensku nastavu, zasad nema preporuke da se odgađaju. To se odnosi i na dječje vrtiće, visoka učilišta, kao i na one koji sudjeluju u programima Erasmusa.

- Situacija je sigurna i pod kontrolom - kazala je Divjak. Važno je istaknuti da preporuka ne znači zabranu, što znači da svatko treba donijeti procjenu o riziku za putovanje.

No zasad se ne može procijeniti ni kakva će situacija biti najesen, kad mnogi završni razredi planiraju maturalce.

Inače, ministrica je jučer dodijelila ugovore za 28 projekata stručne prakse u visokom obrazovanju. Visokim učilištima koja su dobila ugovore dodijeljeno je bespovratnih 100 milijuna kuna, koji će se koristiti za unapređenje stručne prakse i razvoj modela učenja uz rad. Novac stiže iz Europskog socijalnog fonda.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message