Obavijesti

Tech

Komentari 14

Zagađujemo sve: Svemirsko smeće prijeti svijetu iz mraka...

Zagađujemo sve: Svemirsko smeće prijeti svijetu  iz mraka...
1

Najnovija eksplozija u svemiru ponovno je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi. U orbiti nalaze se stotine tisuća komada smeća

VIDEO

Satelit američkih zračnih snaga star 20 godina eksplodirao je u svemiru te izbacio nova 43 komada smeća u Zemljinu orbitu.

Iako je satelit zbog iznenadne promjene u temperaturi eksplodirao još 3. veljače, nadležni u Svemirskoj komandi zračnih snaga vijest su objavili tek ovih dana. Tvrde i da prilikom eksplozije ostali aktivni sateliti nisu bili ugroženi.

Riječ je o meteorološkom satelitu, koji su lansirali 1995. godine i bez prekida je radio sve dotad. Znanstvenici još istražuju kako je točno došlo do eksplozije jednog od najstarijih satelita koji je kontinuirano slao podatke na Zemlju. U orbiti je još šest takvih satelita, a sljedeće godine trebali bi lansirati i sedmi.

- Budući da više nismo koristili njegove podatke, minimalno ćemo osjetiti gubitak. Jedino po čemu se ovaj događaj razlikuje od drugih je što je ovdje bila riječ o satelitu koji je još bio u funkciji - kazali su iz američkih zračnih snaga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najnovija eksplozija u svemiru ponovno je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi.

Od Sputnika 1, prvog objekta koji su Sovjeti lansirali u svemir prije 53 godine, u Zemljinoj orbiti nakupilo se na stotine tisuća komada otpada. Uglavnom je riječ o ostacima starih raketa, napuštenih satelita i šrapnela s projektila, koji kruže oko našeg planeta.

Postoji čak 22.000 objekata koji su dovoljno veliki kako bi ih znanstvenici sa Zemlje mogli pratiti te još stotine tisuća komadića koji bi mogli predstavljati problem ljudima na putu u svemir. Čak i astronauti u Međunarodnoj svemirskoj postaji s vremena na vrijeme moraju raditi manevre kako bi izbjegli sudar sa smećem.

Količina otpada u orbiti značajno se povećala 2007. godine nakon kineskog testiranja antisatelitskih projektila. Nakon tog testa, prema nekim procjenama, ostavili smo novih 150.000 komada smeća. Veliki problem predstavljaju i nesreće poput ove, koje je gotovo nemoguće predvidjeti, a nakon kojih u svemiru ostaje nova gomila otpada. Jedan takav bio je sudar američkog Iridijuma i nefunkcionalnog ruskog satelita 2009. godine.

U posljednje vrijeme sve više znanstvenika glasno progovara o ovom gorućem problemu te smišljaju rješenja kako očistiti svemir. Jedan od prijedloga je pokušati sakupiti ga vrećama, no ništa u vezi s tim još nisu pokušali učiniti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle