Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Uče o poduzetništvu: ‘Naši učenici vode svoja poduzeća’

Polaznici gimnazije ‘Katarina Zrinski’ javit će se na natječaj ‘Poduzetnici budućnosti’ Hrvatske udruge poslodavaca. Oni su prvi u Hrvatskoj, još 1997. godine, uveli predmet Vježbenička tvrtka

Foto: Privatni album
0 komentara

U našoj se školi učenici usmjeravaju na poduzetništvo od osnutka škole. Želimo ih navesti da razmišljaju poduzetnički, kaže Dragan Stanković, ravnatelj privatne gimnazije “Katarina Zrinski” u Zagrebu.

Oni su prvi u Hrvatskoj, još 1997. godine, uveli predmet Vježbenička tvrtka, a cilj predmeta je priuštiti učenicima iskustvo u upravljanju tvrtke. Kad savladaju kako se vodi poslovanje, učenici su spremniji za rad nakon školovanja.

- U predmetu Vježbenička tvrtka prolaze proces osnivanja svog fiktivnog poduzeća i tijekom školovanja posluju sa svojim poduzećem s drugim učenicima i njihovim poduzećima - kaže ravnatelj.

Svaki učenik vodi svoju tvrtku uz pomoć mentora/nastavnika, a na predmetu poučavaju po principima projektne nastave.

- Na osnovanom učeničkom poduzeću učenici primjenjuju znanja iz svih predmeta. Oni poduzeće vode tijekom četiri godine školovanja, gdje praktično primjenjuju ekonomska i druga znanja. Time se ostvaruje dualnost strukovnog obrazovanja - kaže ravnatelj.

Njihovi učenici u posljednjih desetak godina sudjeluju u projektu “Poduzetni za Uskrs” i “Poduzetni za Božić”, gdje izradom i prodajom božićnih i uskrsnih ukrasa pomažu potrebitima u gradu Zagrebu.

- Učenici sami prodaju ukrase u trgovačkim centrima, a novac od zadnje akcije ‘Poduzetni za Uskrs’ namijenjen je za pomoć mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a koji nakon 18. rođendana moraju napustiti domove - rekao je ravnatelj.

Da učenike treba poticati na razmišljanje u poduzetničkom smjeru, smatraju i iz Hrvatske udruge poslodavaca. Zato su pokrenuli natječaj namijenjen timovima učenika i nastavnika srednjih škola u kojem će nagraditi njihove najbolje poduzetničke projekte i ideje. Natječaj s nagradnim fondom od 250.000 kuna otvoren je do 15. svibnja 2018., a HUP će nagraditi ukupno 25 projekata.

- Trebamo mlade koji su zainteresirani za poduzetništvo i u njega žele ući zbog dobre ideje, a ne iz nužde - ističe predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Natječaj vrijedan čak 250.000 kuna

Hrvatska udruga poslodavaca poziva srednje škole da se s poduzetničkim projektima prijave na veliki natječaj “Poduzetnici budućnosti” s nagradnim fondom od 250.000 kuna. Natječaj traje do 15. svibnja. Sve informacije potražite na www.hup.hr 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message