Obavijesti

Tech

Komentari 1

Učenici: 'Na pilates loptama bolje učimo i nismo nervozni’

Učenici: 'Na pilates loptama bolje učimo i nismo nervozni’
1

Nastavnica Gordana Foder u osnovnoj školi u Varaždinu učenicima je dala da sjede na pilates loptama i pokazalo se da se djeca bolje koncentriraju

VIDEO

Učenici 3. c razreda varaždinske IV. Osnovne škole dan u razredu provode ljuljuškajući se na velikim, mekanim, ružičastim, plavim, žutim i sivim loptama.

Od početka školske godine, umjesto na stolcima, oni sjede na pilates loptama. Njihova učiteljica Gordana Foder dosjetila se toga još prije osam godina, kad je u razredu imala učenika s ADHD-om. Njegov velik problem bio je ostati miran na nastavi.

- Najprije sam mu donijela svoju loptu i to je bilo vrlo korisno za njega. Od tada učenici u mojem razredu, koji to žele, tijekom nastave mogu sjediti na pilates loptama - otkriva učiteljica Foder.

Ovom razredu, u kojem je 17 učenika, lopte je uvela ove jeseni. Zadovoljniji su, mirniji i koncentriraniji na nastavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Neudobno je i odraslima sjediti na tvrdim i hladnim stolicama 4-5 sati, a kamoli djeci. Na loptama su i fizički aktivni, čime izbacuju stres iz sebe - kaže učiteljica Foder, kojoj je ovo već treća generacija koja nastavu prati na pilates loptama.

Lopte su financirali roditelji kojima je objašnjeno zašto je to dobro za njihovu djecu i koji su se složili s time. Jednom mjesečno lopte uzmu i na sat tjelesnog odgoja, gdje ih klinci mogu bacati, šutirati...

- Nakon mojeg objavljenog članka 2014., mnogim kolegama diljem Hrvatske jako se dopala ova ideja. Mnogo njih me kontaktiralo i neki su ih također uveli u razrede. Ako se umore, djeca u bilo kojem trenutku mogu sjesti na stolicu. No zasad to ne rade - rekla je učiteljica Foder, koja je primijetila kako djeca koja su prije grizla nokte i vrpoljila se sad odskakuću nekoliko trenutaka na lopti te se smire.

I djeca su oduševljena.

- Meni je jako ugodno na lopti. Ako pišem ispit i nervozna sam zbog toga, malo se protresem, izbacim stres i odmah se bolje koncentriram - objasnila je Jana. Marko kaže da istodobno može vježbati i učiti. Izabel je dodala da mogu provježbati malo i tijekom odmora, a Elena smatra da je lopta puno mekanija od tvrde i škripave stolice.

- Preporučila bih i drugim učenicima da sjede na loptama dok pišu, računaju ili crtaju, jer je puno udobnije. Lopte su jako dobre za ravnotežu – kaže Elena. Slično razmišljaju i Nik, Sebastian te ostali u razredu.

Koliko je ovo jedinstveno, potvrdila je i mala Aiym iz Kazahstana rekavši da u njezinoj državi nikad nitko nije sjedio na pilates lopti u školi. Djeca 3. c razreda imaju različite veličine lopti, ovisno o djetetu.

S lopte nikad nisu pali, a sa stolice se znalo dogoditi da se ljuljaju i padnu tijekom nastave.

- Važno mi je da mojoj djeci bude dobro. Pokušala sam se staviti u njihovu poziciju. Sjedenje na loptama je zdravije za kralježnicu i dobro za sveukupno zdravlje - zaključuje učiteljica Foder.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto