Optužili ih za krađu tajni: Uber Googleu plaća 245 mil. dolara | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Optužili ih za krađu tajni: Uber Googleu plaća 245 mil. dolara

Sudski proces između Ubera i kompanije Waymo završio je ovih dana nagodbom teškom 245 milijuna dolara, odnosno Google je dobio udio u Uberu i kompaniji ATG

Foto: Waymo
2 komentara

Uber Googleova kompanija Waymo postigli su 245 milijuna dolara tešku nagodbu zbog optužbi da su im ukrali poslovne tajne koje se odnose na izradu samovozećih automobila.

Generalni direktor Ubera Dara Khosrowshahi izrazio je žaljenje zbog načina na koji se njegova tvrtka suočila s ovim problemom. Kazao je da se ne slažu sa svim, ali da smatra da je nabavka Otta ipak trebala proći drugačije.

Dara Khosrowshahi, Chief Executive Officer of Uber Technologies, attends the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos | Autor: DENIS BALIBOUSE Foto: DENIS BALIBOUSE

Otto je tvrtka za samovozeće automobile koju je osnovao bivši Googleov zaposlenik Anthony Levandowski, Uber ju je kupio 2016. godine za 650 milijuna dolara, a upravo problem oko te tvrtke bio je jedan od stavaka optužnice.

Bivšeg direktora Ubera Travisa Kalanicka optuživali su da je planirao ukrasti još 14.000 povjerljivih podataka od Wayma dok je ta tvrtka još bila pod Googleom. Waymo je sada u vlasništvu Alphabeta, matične kompanije pod kojom su Google i druge tvrtke.

FILE PHOTO - Uber CEO Travis Kalanick attends the summer World Economic Forum in Tianjin | Autor: Reuters  Staff Foto: Reuters Staff

Uberova obrana tvrdila je da nema dokaza za to da postoji veza između njih i poslovnih tajni Googleove tvrtke, a na kraju je porota trebala odlučivati o tome je li Uber koristio osam poslovnih tajni Wayma (nakon što je taj popis pao s početnih 121). 

Poslovne tajne o kojima je riječ nisu dostupne javnosti. Šteta koju je Waymo pretrpio zbog svega mogla bi biti "teška" jednu milijardu dolara.

Kako je trebao početi peti dan suđenja, kompanije su objavile da su postigle nagodbu, kojom će Uber kompaniji Waymo dati 0,34 posto udjela u Uberu - što je sada vrijedno oko 245 milijuna dolara. Uber se obvezao da neće koristiti njihove tehnologije u samovozećim autima unutar ATG-a (Advanced Technology Group), što tvrde da nisu radili.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message