Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Umiruće divovske zvijezde iz prašine postaju supernove

Supernova je rezultat umiruće zvijezde, a prvo eksplodira prema van, a zatim se skuplja u sebe u obliku guste hladne lopte. Rezultat toga su zvijezde ili crne rupe

Pixsell
Foto: Pixsell
1 komentara

Astronomi su u potrazi za crnim rupama otkrili zvijezde koje se ne rađaju eksplozijom već "cviljenjem". Vanjski omotač plina i prašine, koji se stvorio od zvijezda prije više stotina godina, na taj način stvara unutar sebe supernovu. Supernova koja je rezultat umiruće zvijezde prvo eksplodira prema van, a zatim se skuplja u sebi u obliku vrlo guste hladne lopte. Ponekad to rezultira neutronskim zvijezdama, a ponekad crnim rupama.

Supernovu su astronomi prvi put zamijetili u galaksiji oko tri milijarde svjetlosnih godina od Zemlje krajem kolovoza 2007. godine pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa Spitzer. Otkriveno je da je sjajila šest mjeseci, a potom je izblijedila početkom ožujka 2008. godine. Smatra se da je ovaj neobičan događaj, prvi takve vrste ikad astronomski pregledan, bio češća pojava u ranom svemiru. To samo nagovješta mogućnost najsjajnijeg zvjezdanog sustava u Mliječnom putu.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message