Obavijesti

Tech

Komentari 12

Rastu aplikacije za prijevoz i umor vozača sve je veći rizik

Rastu aplikacije za prijevoz i umor vozača sve je veći rizik
1

Mnogi vozači koji rade u toj industriji, primjerice, često rade na drugim poslovima, upozoravaju stručnjaci i kažu da vozači često ne prolaze ciljane preglede za profesionalne vozače

VIDEO

Umor i pospanost vozača predstavljaju veliki rizik u uslužnim prijevoznim djelatnostima, upozorava Američka akademija za medicinu sna u trenutku dok se svijetom sve više šire raznolike aplikacije za usluge vožnje a umor vozača faktor je u 20 posto prometnih nesreća.

Ustanova poziva tvrtke koje se bave prijevozom, vlasti, liječnike i policiju da se posvete problemu umora vozača kao faktoru rizika za javnu sigurnost.

“Umor pri vožnji je čest i ovo je stvarna prilika da se zajedno radi na odgovoru na taj stvarni sigurnosni rizik”, kaže dr. Indira Gurubhagavatula sa sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji koja je sudjelovala u istraživanju problema.

Gurubhagavatula i njezin tim u radu objavljenom u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine pozvali su na posvećivanje pažnje rastućoj popularnosti aplikacija za naručivanje vožnji i pitanjima vezanima uz sigurnost i propise za uređivanje tog područja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogi vozači koji rade u toj industriji, primjerice, često rade na drugim poslovima, a voze u slobodno vrijeme što može značiti da im ostaje tek nekoliko sati dnevno za san, ističu autori rada.

Uz to, ti vozači često ne prolaze ciljane liječničke preglede za profesionalne vozače. Neke prijevozničke tvrtke imaju propisane obvezne odmore, no teško ih je osigurati i ti odmori nisu dovoljni za sigurnost vožnje, kaže Gurubhagavatula.

U SAD-u od 2005. do 2009. više od 83.000 prometnih nesreća bilo je povezano s pospanošću vozača, prema saveznoj Upravi za sigurnost na autocestama. U dodatku na to u oko 20 posto sudara umor vozača bio je faktor.

“Sa sve više sati nespavanja vozača, raste rizik od udesa”, kaže Jake Nelson iz Američkog auto-kluba. “S dva sata sna manje vozači su onesposobljeni kao da voze pod utjecajem alkohola".

On upozorava da bi vozači, kad osjete da su pospani, trebali stati i uparkirati se na sigurnom mjestu i 20-ak minuta odspavati.

“Drijemanje nije samo za bebe”, kaže Nelson. “Tih 20 minuta može vam spasiti život”.

Tvrtke poput Ubera objavile su sigurnosne preporuke za vozače na svojim internetskim stranicama i rade sa znanstvenicima Američke nacionalne zaklade za san na istraživanju utjecaja pospanosti kod vozača.

Umor je nešto što utječe na svakoga i ako želimo da ceste budu sigurnije za sve putnike i ostvarimo cilj da se nijedan život ne izgubi na cestama svi moramo sudjelovati", kaže dr. Nadia Anderson zadužena za sigurnost u prometu u Uberu.

Prema propisima Ubera vozač nakon 12 sati provedenih u vožnjama mora imati šest sati odmora.

Američka akademija za medicinu sna željela bi da se zakonom propišu ti uvjeti, ograniče sati provedeni u vožnji i potakne vozače s poremećajima sna da potraže liječenje.

“Mnogi od tih vozača bore se da sastave kraj s krajem”, kaže Gurubhagavatula. “Moramo stvoriti sigurno okruženje u kojemu mogu zaraditi za život bez da se izlažu rizicima opasnima po život”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje