Obavijesti

Tech

Komentari 10

'Umorni smo i sretni, jer smo naučili puno na Hackathonu'

'Umorni smo i sretni, jer smo naučili puno na Hackathonu'
7

Članovi tima Dismo na 24sata Hackathonu powered by Vipnet rekli su kako još ne znaju na što će potrošiti 40.000 kuna, a nakon maratonskog natjecanja jedino misle na odmor.

VIDEO

Dosta smo umorni, ali smo i jako sretni. Zadovoljni smo jer smo nešto i naučili, rekli su članovi tima Dismo koji je na velikom 24sata Hackathonu powered by Vipnet osvojio prvo mjesto. Njihov je projekt žiri proglasio najboljim te su natjecatelji uz 40.000 kuna osvojili i putovanje za jednog člana tima na WBAF Take Invest Summit u Istanbulu sljedeće godine. Drugo mjesto i 20.000 kuna osvojili su natjecatelji iz tima Mašina dok je trećeplasirani bio tim Equitable.

Pobjednički tim #24sataHackathon powered by Vipnet: "Drago nam je što je žiri uspio prepoznati potencijal i dobru ideju. Prijavljujemo se i na sljedeći." Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata on Sunday, October 15, 2017

Još ne znaju kako će potrošiti nagradu, a kako su nam rekli, jedino o čemu sada razmišljaju je odmor i krevet. Začetnik cijelog tima bio je Filip Rodik koji nam je rekao kako je vidio najavu za 24sata Hackathon te su se tako odlučili prijaviti. Svi se znaju i od ranije iz poslovnih krugova ili sa fakulteta, a u timu su još i Joso Mrša, Dražen Lučanin i Marko Lucić.

- Jako smo se dobro snašli u ovoj situaciji, a tu je proradilo i iskustvo jer smo među starijim timovima, pa smo znali gdje treba uzeti prečace i gdje možemo napraviti nešto što je efektno u finalnoj prezentaciji i mislim da smo na kraju predstavili dobro rješenje koje je prezentiralo potencijale za dugoročne implementacije u postojeće sustave Vipneta - rekao je Dražen Lučanin.

Članovi tima koji se uglavnom sastoji od programera rekli su kako su neke stvari morali u hodu naučiti, pa su tako istaknuli i analizu teksta na hrvatskom jeziku koju su htjeli ranije raditi, a ovdje su imali priliku to isprobati u praksi. Usprkos pobjedi, rekli su i kako bi im dobro došao dizajner, ali da je na kraju žiri prepoznao potencijal njihovog rješenja iako nije bilo vizualno najatraktivnije na Hackathonu. 

#24sataHackathon powered by Vipnet proglašavamo pobjednike natjecanja

Posted by 24sata Video on Sunday, October 15, 2017

- Napravili ste odličan posao. Sa svakom novom prezentacijom bili smo iznenađeni  vašom kreativnošću i poznavanjem telekomunikacijske industrije, znanjem koje ste usvojili u samo 24 sata - poručio je natjecateljima Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja Vipneta i dodao da su natjecatelji dokazali da mogu izvršiti ekstremno teške zadatke na kvalitetan način u kratkom roku. 

Inače, tijekom 20 dana na 24sata Hackathon powered by Vipnet prijavilo se 130 ljudi, a u finale se plasiralo 10 multidisciplinarnih timova. Oni su u subotu ujutro počeli sa stvaranjem modela koji automatski može raspoznavati složene obrasce ponašanja u masi podataka, a natjecanje je završeno u nedjelju u 11 sati. Za mnoge od njih, ovo je bio prvi susret s problemima telekom industrije, ali kako je rekao Luka Sučić, moderator i mentor Hackathona, timovi su pokazali raznolikost u razmišljanju i kreiranju ideja. 

O pobjednicima je odlučivao stručni žiri sastavljen od članova: Ivan Skender (Vipnet) Davor Aničić (24sata), Sandro Skansi (Vipnet), Ivan Bartulović (Vipnet), Luka Postružin (Vipnet), Boris Gotovac (Vipnet). 

Ovo je bio prvi Hackathon i za Mateja Šaravanju iz tima Minions, koji nam je uoči finalnih prezentacija rekao kako je najveći izazov bio napraviti proizvod i dokazati da su sposobni implementirati sve što su zamislili, ali i najbolje iskoristiti kratko vrijeme natjecanja. 

22
| Foto: Borna Filic/PIXSELL/ilustracija
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto