Tech

Komentari 21

Unatoč padu u godini korone Toyota je srušila VW s vrha

Unatoč padu u godini korone Toyota je srušila VW s vrha

Toyota grupa, koja uključuje Daihatsu Motor i Hino Motors, prodala je u pandemijskoj godini 9,5 milijuna automobila, 11,3 posto manje nego u godini ranije, no nadmašili su prodaju Volkswagena

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor pretekao je 2020. njemački Volkswagen i nakon četiri godine ponovo zasjeo na vrh svjetske ljestvice unatoč padu prodaje u vrijeme pandemije koronavirusa, pokazali su u četvrtak objavljeni rezultati.  

Toyota grupa, koja uključuje Daihatsu Motor i Hino Motors, prodala je u pandemijskoj godini 9,5 milijuna automobila, 11,3 posto manje nego u godini ranije.

Time je japanska kompanija nadmašila Volkwagen grupu, koja je u 2020. prodala 9,3 milijuna automobila, 15,2 posto manje nego u godini ranije, prema izvješću objavljenom u prvoj polovini siječnja.

Pad prodaje Toyota grupe u stopu prati trend na njezinom najvećem tržištu, onome SAD-a, gdje su prodali 2,1 milijun automobila.

Prodaja u Sjevernoj Americi „postupno se oporavlja od svibnja, a od rujna izjednačena je s razinom iz godine ranije ili ju premašuje", ističu u Toyoti.

Prodaja u Kini poskočila je pak 11 posto, uz prodanih 1,8 milijuna automobila.

Japanska je kompanija prošle godine zbog pandemije proizvela 14,1 posto manje automobila nego u godini ranije, ukupno 9,2 milijuna.