Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Unatoč upitnoj etici odabira spola djeteta, roditelji to žele

Postupak odabira spola obavlja se prilikom tretmana umjetne oplodnje i cijena mu se kreće oko 10.000 eura, a sve je veći broj parova koji se na njega odlučuju

Fotolia
Foto: Fotolia
5 komentara

Odabir spola djeteta zabranjen je u većini euroskih zemalja, a temelji se na tehnici preimplantancijske genetičke dijagnoze(PGD), koja se izvodi prilikom tretmana umjetne oplodnje. Velik broj parova odlazi u zemlje u kojima je postupak odabira spola dozvoljen, poput Rusije, Bliskog istoka i većine američkih država, otkrilo je britansko istraživanje. Razlozi zabrane ove metode načelno su etičke prirode, jer odabir spola djeteta po mnogima spada u domenu "igranje Boga". 

- Tretmani umjetne oplodnje razvijeni su kako bi pomogli parovima koji ne mogu imati djecu, a ne zdravim parovima koji se njima žele služiti kako bi odredili spol svoga djeteta - izjavila je Josephine Quintavalle, predstavnica britanske lobističke grupe Komentar na etiku reproduktivnosti.

Nakon curice, dečko!

Britanski novinar sa svojom je partnericom nakon samo pet minuta surfanja na internetu pronašao prestižnu kliniku u Los Angelesu koja obavlja takve postupke i rezervirao kontrolni pregled po cijeni od 100 eura. Američki liječnici koji izvode postupak objašnjavaju kako je mnogo etičnije podvrgnuti se medicinskom odabiru spola, nego pobaciti jer je ono "krivog" spola. 

Parovi koji se odlučuju na postupak većinom su oni koji već imaju djecu te žele još jedno drugog spola, a drugi su oni koji se podvrgavaju tretmani umjetne oplodnje zbog neplodnosti, pa to smatraju kao povlasticom koja dolazi uz to. Tretman PGD-a košta u SAD-u oko 10.000 eura, a njegova je točnost oko 99 posto.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message