Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
56 komentara

Upozorenje: Sat 'sudnjeg dana' ostaje na tri minute do ponoći

Znanstvenici ističu da je svijet i dalje u velikoj opasnosti te da je gora situacija bila jedino za vrijeme Hladnog rata kada je cijeli svijet strahovao od nuklearnog rata

screenshot/Reuters
Foto: screenshot/Reuters
56 komentara

Preostale su samo tri minuta do propasti svijeta. Predviđa to "Sat sudnjeg dana", simbolično odbrojavanje do kraja svijeta kojim znanstvenici upozoravaju na opasnosti u društvu i okolišu.

Svake godine znanstvenici rade procjenu koliko se svijet približio svojoj propasti. Ovoga puta kazaljka se nije približila 'ponoći', no nije se ni odmaknula iz opasne zone, ostala je na tri minute do ponoći , što je i dalje druga najteža procjena dosad.

 

- Ako ne promijenimo način na koji razmišljamo, čovječanstvo će ostati u ozbiljnoj opasnosti. Svijet mora poduzeti akcije da smanji prijetnje. No, samo ako ih pošteno priznamo i ozbiljno se uhvatimo u koštac sa svjetskim problemima - poručio je znanstvenik Lawrence Krauss.

 

Znanstvenici povezani s poznatim Manhattan projektom koji je iznjedrio atomsku bombu su 1945. godine osnovali neprofitno društvo koje upozorava na upotrebu atomskog oružja. Dvije godine poslije uveli su i simbolično odbrojavanje do propasti svijeta.

 

Koliko će se pomaknuti kazaljke na tom "Satu sudnjeg dana" određuje odbor direktora i sponzora te neprofitne znanstvene organizacije u kojoj djeluju stručnjaci za okoliš i klimu, znanstvenici, te ukupno čak 18 Nobelovih laureata.

 

Ove godine nije došlo do novog pomicanja prema apokalipsi samo zbog pariškog dogovora o smanjivanju klimatskih promjena te povijesnog nuklearnog dogovora Amerike i Irana.

 

Lawrence Krauss, predsjednik udruženja Bulletin of Atomic Scientists, objavio je da su ti događaji uravnotežili negativna događanja poput tenzija između Amerike i Rusije i sjevernokorejskih nuklearnih pokušaja.

 

No, znanstvenici ističu da je svijet i dalje u velikoj opasnosti te da je gora situacija bila jedino za vrijeme Hladnog rata kada je cijeli svijet strahovao od nuklearnog rata. Kada su Amerikanci i SSSR 1953. godine testirali svoje H-bombe kazaljke "Sata propasti" pokazivale su samo dvije minute do kraja svijeta .

 

Dobra je stvar da se kazaljke mogu pomicati i unazad. Kada je 1991. završio Hladni rat, kazaljke su se pomaknule unazad na čak 17 minuta do ponoći. No, nisu dugo ostale u tako optimističnom rasponu...

Tema: UpTech

Možda vas zanima i ovo:
Message