Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

Večeras jedinstvena eksplozija Supernove u Zemljinoj blizini

Tijekom noći, u četvrtak, 9. rujna, očekuje se eksplozija supernove koja će stvoriti plavo-bijelu svjetlost, a ovo je prvi put da će se moći promatrati i dalekozorom

NASA
Foto: NASA
34 komentara

Znanstvenici su najavili da će večeras krenuti zvjezdana eksplozija uzrokovana urušavanjem zvijezde udaljene 21 milijun svjetlosnih godina od Zemlje, prenosi Reuters. Supernovu SN 2011fe uočili su  znanstvenici Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley i Sveučilišta California 24. kolovoza, a večeras će sjati toliko intenzivno da će se na nekim mjestima, poput Velike Britanije, moći promatrati običnim dalekozorom. 

Supernova je velika eksplozija zvijezde pri čemu se oslobađa toliko energije da može zasjeniti ostatak galaksije. Nebo će obasjati plavo-bijela svjetlost uslijed urušavanja zvijezda, a znanstvenici vjeruju kako će blizina eksplozije omogućiti detaljnije proučavanje ovog fenomena.

Eksplozija Supernove SN 2011fe klasificira se kao "tip 1a" događaja, što označava eksploziju bijelog patuljka koja proizvodi veliko zračenje. Ta je supernova nastala u nama susjednoj galaksiji "Vatreno kolo", u zviježđu Velikog medvjeda. Slične supernove manjeg intenziteta bile su 1909., 1905. i 1970. godine, no ovo je prvi put da ovakav izvanredni prizor možemo promatrati sofisticiranim uređajima u našoj blizini, objasnili su znanstvenici.

Supernove pomažu znanstvenicima u mjerenju veličine i starosti svemira. Nakon što bijeli patuljak eksplodira, stvara se radijacija poput gigantske termonuklearne bombe.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message