Tech

Komentari 0

Viber: 100% privatnosti i zaštiti kojoj možete vjerovati

Viber: 100% privatnosti i zaštiti kojoj možete vjerovati

Nakon vijesti o nedavnom kršenju privatnosti, Viber svim svojih 1 milijardu korisnika želi poručiti kako jamči da mogu biti sigurni.

Nakon vijesti o nedavnom kršenju privatnosti, korisnici diljem svijeta čine se duboko zabrinutima da se s njihovim podacima loše postupa na različitim društvenim i digitalnim platformama. Saznanje kako postoje aplikacije za slanje poruka koje čitaju privatne poruke korisnika, slušaju njihove razgovore i prodaju privatnu komunikaciju drugima za profit, je zabrinjavajuće i nastavlja biti važnom temom diljem svijeta. Potvrđeno je kako se korisnički chatovi i privatne poruke čitaju zbog mnogih navodnih razloga – od javne sigurnosti do kontrole dijeljenog sadržaja. No, najčešće je pristup sadržaju privatnih razgovora i poruka namjerno korišten u komercijalne svrhe.

Viber svim svojih 1 milijardu korisnika želi poručiti kako jamči da mogu biti sigurni u to da je njihova osobna komunikacija uvijek zaštićena i zaista osobna te da su svi njihovi razgovori samo njihovi, uz podsjetnik na načine kojima Viber pomaže štiti privatnost svojih korisnika.

1. Viber, prema vlastitim zadanim postavkama, ne može čitati razgovore

Viberu je nemoguće čitati poruke ili slušati bilo koji razgovor ili poziv korisnika zbog toga što prema zadanim postavkama koristi obostrano šifriranje na svim uređajima, za sve privatne i grupne razgovore, kao i za Viber pozive. Otkada je obostrano šifriranje predstavljeno postalo je dio zadanih postavki za sve korisnike, za koje nije potrebna nikakva dodatna aktivacija i nastavlja biti najvažniji prioritet pri održavanju Viberovih standarda.

Druge aplikacije za slanje poruke ne šifriraju obostrano razgovore korisnika potpuno automatski, osim ako korisnik samostalno ne označi kako ŽELI AKTIVIRATI šifriranje. To znači da neke od ovih aplikacija mogu pristupiti, čitati i prodavati privatne razgovore korisnika trećim strankama i oglašivačima. Viber ne može prodavati privatnost svojih korisnika jer nema pristup njihovim privatnim razgovorima.

2. Korisnici mogu izbrisati poruke ako požale što su ih poslali

Viber omogućuje korisnicima brisanje bilo kakvog tipa poruke koju su poslali i to kako za sebe, tako i za osobe kojima su je poslali. To znači da bez obzira što je osoba odlučila izbrisati, to se više neće pojavljivati ni na njihovom, kao ni na uređaju njihovog prijatelja. Također, postaje nebitno koliko je vremena prošlo od kada je poruka bila poslana s obzirom na to da je korisnici mogu izbrisati u bilo koje vrijeme.

3. Korisnici mogu slati poruke ograničenog trajanja u Tajnim razgovorima

Neke poruke su toliko osjetljive da je s njima potrebno postupati s posebnim oprezom i brigom. Tajni razgovori Viber korisnicima omogućuju postavljanje „brojača za samouništenje“ za svaku poruku u svojem razgovoru, koja se nakon što je pročitana automatski briše s oba uređaja - pošiljatelja i primatelja. Poruke poslane u tajnim razgovorima ne mogu biti proslijeđene ili zabilježene snimkom ekrana na Android uređajima. Kod korištenja iPhonea te poruke mogu biti zabilježene snimkom ekrana, ali će pošiljatelj primiti obavijest da je primatelj snimio ekrana. Tajni razgovori istaknuti su na korisnikovom glavnom ekranu razgovora s dodatnom posebnom oznakom „zaključano“.

Viber, u industriji u kojoj su zaštita osobnih podataka i privatnost trenutno glavne korisničke potrebe, isporučuje 100% privatnosti. Pruža kompletan i potpun raspon sigurnosti kao jedina globalna aplikacija za slanje poruka koja štiti sve svoje korisnike s gore navedenom kombinacijom najboljih mjera za zaštitu privatnosti. Privatni razgovori korisnika – uključujući razgovore jedan-na-jedan, grupne razgovore, kao i audio i video pozive – moraju ostati između njih i osoba s kojima se dopisuju ili s kojima razgovaraju.