Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Virtualno kod zubara: Doktore, bojim se, dajte mi VR naočale

Virtualna stvarnost u medicini još se uvijek testira, ali prvi rezultati pokazuju kako često pomaže pacijentima. Tim britanskih znastvenika svoje pacijente odveo je na plažu kako bi im smanjio bol...

Foto: PiXSELL

Pacijenti koji posjećuju virtualnu plažu dok su kod zubara gotovo ne osjećaju bol, otkrili su britanski znanstvenici. 

U studiji objavljenoj u magazinu Environment & Behaviour, tim istraživača Sveučilišta u Plymouthu, Exeteru i Birminghamu istražio je koliko ovakva iskustva mogu pomoći pacijentima tijekom rutinskih dentalnih operacija, a rezultati su u najmanju ruku ohrabrujući.

Pacijenti koji su pristali na istraživanje šetali su po virtualnom gradu te po plaži, a iz tima znanstvenika kazali su kako su kod onih koji su šetali po plaži primijećene bitno snižene razine stresa te boli.

- Naše istraživanje pokazalo je kako ovakva upotreba tehnologije može pomoći pacijentima. Upotreba virtualne stvarnosti u medicini je u porastu, no potrebno je više uzoraka kako bismo imali precizniji dokaz te kako bi se u konačnici popravilo iskustvo pacijenta, kazao je voditelj tima Karin Tanja-Dijkstra.

Virtualna stvarnost u medicini još se uvijek testira, ali prvi rezultati pokazuju kako često pomaže pacijentima. U timu se nadaju da će ovakve metode uvelike olakšati i stručno usavršavanje praktikantima, tako da bi uspjeh istraživanja mogao biti višestruk, piše Science Daily.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message