Obavijesti

Tech

Komentari 15

Vrebaju neoprezne na webu i žele podatke o vašem računu

Vrebaju neoprezne na webu i žele podatke o vašem računu
1

Lažira se sve, mailovi, profili na društvenim mrežama, oglasi, internetske stranice. Najbolja prevencija protiv toga je samozaštitno ponašanje dok smo online

VIDEO

Prevaranti su sve domišljatiji, a ljudi često brzopleti ili previše vjeruju. Prebrzo “klikaju” na poveznicu u mailu u kojoj može biti “virus” koji zarazi računalo.

Odgovaraju na mail u kojem se traži previše podataka pa šalju i one za pristup PayPalu i o kreditnoj kartici. Policija na svojim internetskim stranicama upozorava na razne prevare koje su prijavili oštećeni građani.

- Najbolja prevencija je samozaštitno ponašanje i svjesnost opasnosti online komuniciranja. Treba pratiti upozorenja koja, uz policiju, daju i druge institucije - upozoravaju iz policije.

Mnogi na oglasima traže povoljnije proizvode, a oni previše povoljni često su zamka. Kupci su u strahu hoće li im prodavatelj poslati što je obećao, pa i Hrvatska pošta pokušava pomoći. Paket koji je prodavatelj poslao pouzećem treba platiti, ali se može otvoriti u nazočnosti radnika pošte. Ako u pošiljci nije ono naručeno, odmah se može vratiti i tražiti povrat novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nedavno smo u 24sata pisali i o prevari u kojoj je navodni kupac mobitela tražio od prodavatelja broj računa na koji će mu uplatiti novac. “Kupac” traži fotografije obje strane kartice, a tada dobije i sigurnosni broj pa isprazni račun. Policija je zabilježila više takvih prevara, pa i banke upozoravaju da se ne šalju fotografije kartica. Broj računa može se poslati, ali ne i ostali brojevi s kartice.

- U slučaju da je kazneno djelo počinjeno uporabom platne kartice, preporučujemo da se o tome obavijesti banka te da se podnese kaznena prijava, pri čemu građanin treba procijeniti i kojim će redoslijedom to učiniti. Kazneno djelo prijevare kažnjivo je i ako se pokuša. No za štetu manju od 1000 kn treba podnijeti privatnu tužbu - savjetuje policija.

Hrvatska udruga banaka napravila je stranicu sigurnostnainternetu.hr, gdje se mogu naći savjeti kako se zaštititi i izbjeći zamke internetske komunikacije.

Na stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) je Kalkulator privatnosti, osmišljen u suradnji s FER-om. Procjenit će koliko je sigurno ostaviti pojedine podatke pri registraciji na neku od stranica.

 

Lažni oglasi za prodaju
Kupnja proizvoda preko oglasa koji su objavljeni na pojedinim internetskim stranicama, čiji je primarni cilj prevara kupca jer “prodavač” nema namjeru isporučiti naručeno.

Kupnja putem oglasnika
Kupnja atraktivnih proizvoda kao što su mobiteli preko portala za oglašavanje po nerealno niskim cijenama. Traže uplatu na račun pa Kupcu pošalju nešto manje vrijedno ili ništa.

Odavanje podataka o kartici
Slanje odgovara na e-poruku u kojoj traže podatke. uvjeren da mu se obratio netko iz poznate tvrtke, šalje podatke i o kreditnoj kartici te za paypal pa ostaje bez novca na računu.

Poruke s lažnim poveznicama
Slanje e-poruka u kojima je link, a klikom se preuzima štetna datoteka koja kodira sve u vašem računalu. Potom se traži plaćanje otkupnine za “ključ” kojim se može dekodirati sadržaj.

Uzeo je vaš profil na mreži
Prevarant preuzima nadzor profila na društvenoj mreži te “prijateljima” bez znanja stvarnoga korisnika šalje poruke u kojima navodi da zbog problema treba novac da bi se vratito kući.

Preuzima vaš inbox
Lopov preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te njegovim kontaktima, bez znanja stvarnoga korisnika šalje poruke i traži novac kako bi se mogao iz inozemstva vratiti kući.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle