Obavijesti

Tech

Komentari 5

VW će tražiti odštetu od bivših čelnika zbog afere 'Dieselgate'

VW će tražiti odštetu od bivših čelnika zbog afere 'Dieselgate'

Volkswagen je 2015. priznao da je u SAD-u koristio nedopušteni softver kako bi manipulirao podacima na testovima emisije iz motora, što je izazvalo najveću krizu u njegovoj povijesti

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je u petak da će tražiti odštetu od bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna i bivšeg čelnika Audija Ruperta Stadlera zbog skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova.

Odvjetnički ured Gleiss Lutz proveo je istragu koja je obuhvatila pregled i analizu 1,6 milijuna datoteka, te više od 1.550 razgovora i ispitivanja, navela je kompanija. 

- Nadzorni odbor Volkswagena AG završio je postupak razjašnjenja (skandala) i okončao istragu o uzrocima dizelske krize i odgovornosti, koju je pokrenuo u listopadu 2015. godine - objavio je Volkswagen.

Uzbuna zbog nestašice čipova: Volkswagen upozorio da Europa mora jačati svoju proizvodnju
Uzbuna zbog nestašice čipova: Volkswagen upozorio da Europa mora jačati svoju proizvodnju

Zaključeno je da su Winterkorn i Stadler prekršili dužnost koja im je nalagala zaštitu interesa kompanije. Ostali članovi uprave odriješeni su odgovornosti za skandal.

- Zato je nadzorni odbor na današnjoj sjednici donio odluku da se podnese zahtjev za naknadom štete protiv bivšeg predsjednika uprave grupe Martina Winterkorna i bivšeg člana uprave grupe i predsjednika uprave Društva AUDI AG, Ruperta Stadlera. 

Winterkorn i Stadler tvrde da nisu odgovorni za krivotvorenje podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila.

VW Arteon Shooting Brake je prostran karavan s mnogo stila
VW Arteon Shooting Brake je prostran karavan s mnogo stila

Volkswagen je 2015. priznao da je u SAD-u koristio nedopušteni softver kako bi manipulirao podacima na testovima emisije iz motora, što je izazvalo najveću krizu u njegovoj povijesti. 

Skandal ga je koštao više od 32 milijarde eura u novčanim kaznama, prilagodbi automobila i pravnim troškovima.

Winterkorn je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora 23. rujna 2015., tjedan dana nakon izbijanja skandala. Otprilike tri godine kasnije VW je raskinuo ugovor sa Stadlerom zbog kriminalne istrage koja bi trebala pokazati je li grupa sudjelovala u manipuliranju podacima. 

Stigao obnovljeni VW Arteon u limuzinskoj i karavanskoj verziji
Stigao obnovljeni VW Arteon u limuzinskoj i karavanskoj verziji

Winterkornovi odvjetnici naveli su u priopćenju da je bivši izvršni direktor izrazio žaljenje zbog odluke nadzornog odbora i odbacio optužbe. Dodali su i da će "nastojati razjasniti navedena pitanja u dogovoru s Volkswagen AG-om".

Stadlerovi odvjetnici odbili su komentirati zahtjev o odšteti.