Obavijesti

Tech

Komentari 4

Za nagli pad broja pčela u svijetu kriv je signal mobitela

Za nagli pad broja pčela u svijetu kriv je signal mobitela
1

Pčele reagiraju na mobitele ispred košnice tijekom uspostavljanja ili trajanja poziva. Njihovo zujanje se zbog toga povećava i deset puta te počinju nekontrolirano letjeti

VIDEO

Signali iz mobilnih telefona dijelom su krivi za misteriozne smrti pčela i nagli pad njihova broja, pokazalo je istraživanje Švedskog federalnog instituta tehnologije u Lausanni. Pčele naime reagiraju zujanjem na mobitele ispred košnice tijekom uspostavljanja ili trajanja poziva. 

- Prisutnost aktivnog mobilnog telefona uznemirava pčele i dramatično djeluje na njih jer počinju nekontrolirano letjeti - rekao je voditelj istraživanja Daniel Favre.

Zujanje pčela uslijed mobilne aktivnosti povećava se i do deset puta. Isto tako, pčele se smiruju najkasnije dvije minute nakon prestanka emitiranja signala.

- Ovo je zanimljiva studija, ali to ne dokazuje da su mobilni telefoni odgovorni za komešanja u košnici. Iste stvari u košnici zbivaju se i ukoliko je netko otvori i udari po njoj - rekao je stručnjak za pčelarstvo Norman Carreck. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za nestanak pčela uz mobilne telefone jednaku odgovornost snose promjene u poljoprivredi te manjak poljskog cvijeća. Broj pčela u Velikoj Britaniji prepolovio se u posljednjih 25 godina, dok ih u Americi pogađa "poremećaj raspada kolonije" - nagli nestanak čitavih kolonija tijekom zime.

Neki stručnjaci tvrde da najnovije generacije pesticida remete živčani sustav pčela što uzrokuje njihovu izgubljenost i zbunjenost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle