Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Za ove krizne situacije trebate pomoć financijskog majstora

Kad je o kućnom budžetu riječ ovo su tri situacije u kojima morate zatražiti savjet osobnog bankara ili ekonomskog stručnjaka: prilikom saniranja dugova, podizanja kredita i vođenja budžeta

Dreamstime
Foto: Dreamstime

Jeste li vi jedan od onih koji vole tražiti pomoć kad je već kasno? Niste jedini i sigurno niste zadnji.

Kad je o kućnom budžetu riječ ovo su tri situacije u kojima morate zatražiti savjet osobnog bankara ili ekonomskog stručnjaka. Zašto? Jer su oni prvi na liniji obrane - dobro poznaju financijsko tržište te kako će se ono razvijati u idućim mjesecima. Zato jer znaju bolje od vas i zato jer vam mogu pomoći donijeti dugoročne odluke o poslovanju i vođenju osobnog budžeta. 

SANIRANJE ŠTETE

Znate koliko vam je plaća, znate koliko izdvajate za kredite, a koliko za užitak. Računica se čini jednostavna. A onda idu pitanja: Koliki minus možete podnijeti, a koliki postotak kamate na kredit proporcionalno s vašom plaćom? No, čak i uz najbolju volju i s kalkulatorom koji je uvijek u džepu sve nekad ode u krivom smjeru, a onda vam ostaje saniranje štete. Možete nastaviti u tom ritmu ili dogovoriti konzultacije s osobnim bankarom. On je taj koji ima cjelokupni uvid u vaše račune, a s time će vas i suočiti te predložiti rješenja. 

Osobni bankar vam može objasniti i kako da u realnom vremenu kontrolirate svoje financije putem mobilne aplikacije. Banke su se potrudile što više pojednostaviti vođenje financija koristeći upravo ovu uslugu.

PODIZANJE KREDITA

Kredit, bio on nenamjenski ili namjenski, s fiksnom ili promjenjivom stopom, brzi ili dugoročni stambeni je odluka za koju trebate dobre argumente. U moru kredita koji se nude laiku i najgora opcija može zvučati primamljivo. Osobni bankari tu su kao podrška klijentima u takvim situacijama. Oni znaju sve detalje o ponudama banke. Mogu vam na upit izračunati koliko će točno opterećenje pojedini kredit biti za vaš račun ili vam ponuditi opciju koja će vam u odnosu na vaše prihode odgovarati. Ako nikad niste podizali kredit, a sad ste se odlučili na kupnju auta ili stana, u banci ćete saznati točne korake kako podići kredit te koji dokumenti su vam potrebni. 

S obzirom da ste klijent banke financijske savjete tako dobivate besplatno, a vaše vrijeme za razgovor nije ograničeno.

Ukoliko ne razumijete pojmove koji su važan element vašeg ugovora o kreditu njihova zadaća je objasniti vam svaki ekonomski pojam te vas informirati o svim uslugama koje nude. 

VOĐENJE I PLANIRANJE BUDŽETA

Jesu li potrebne neke promjene u načinu na koji vodite svoje financije? To je pitanje koje barem jednom godišnje morate postaviti svom bankaru ili financijskom savjetniku. Strategija i planiranje budžeta zvuče dosadno, no planiranje kućnog budžeta je dugoročno najbolja odluka. Zamislite da ste vlasnik firme. Uvijek bi pod kontrolom morali imati koliko zarađujete, a koliko trošite i koliko smijete uložiti. Tako je i vaš kućni budžet – mala firma koja treba strategiju. Neki to rade na godišnjoj razini, a neki na mjesečnoj. Bankari vam mogu napraviti i detaljni plan isplaćivanja kredita, i plaćanja kamate na vaša zaduženja.

Također, planirate li stambenu štednju, ulaganje, financiranje školovanje djeteta ili neku veću investiciju dogovorite sastanak s osobnim bankarom koji vam je dodijeljen u sklopu banke. 

Tema: Pametna kuna

Možda vas zanima i ovo:
Message