Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Za razvoj života na Zemlji ipak je zaslužan pad meteorita?

Meteoriti su bogati amonijakom čiji je glavni sastojak dušik pronađen u proteinima i DNA-u, koji čine osnovu za razvoj života kakav poznajemo, tvrde znanstvenici

Pixsell
Foto: Pixsell
3 komentara

Meteorit Grave Nunataks pronađen na Antarktici mogao bi biti dobar argument znanstvenicima koji tvrde da je život na Zemlju došao iz svemira, pokazala je studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Kemijska analiza meteorita pokazuje da je bogat amonijakom čiji je glavni sastojak dušik pronađen u proteinima i DNA-u, koji čine osnovu za razvoj života kakav poznajemo. Meteorit kao ovaj je svojim padom na Zemlju u njenim počecima s velikim količinama dušika bio dovoljan da se počinje javljati primitivni oblici života, tvrde znanstvenici.

- Mnogo dokaza ukazuje da amonijaka u ranim počecima Zemlje nije bilo u izobilju, a upravo je dušik trebao da bi se događali predbiološki procesi. Nadam se da će se slični rezultati ponoviti i kod drugih meteorita kako početak života na Zemlji ne bi i dalje ostao misterija - kaže stručnjakinja za meteorite Caroline Smith.

Prethodne studije na meteoritu Murchison pokazale su da su meteoriti bogati molekulama ugljikovodika, što je karakterističnije za kraj nego početak života. Upravo su zbog toga znanstvenici vjerovali kako su ovi spojevi previše kompleksni da bi igrali ulogu u stvaranju života na Zemlji.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message