Obavijesti

Tech

Komentari 43

Zašto je iPhone 8 bolja kupnja umjesto čekanja na iPhone X

Zašto je iPhone 8 bolja kupnja umjesto čekanja na iPhone X
6

Appleova dva nova iPhonea od petka stižu u Hrvatsku, dok ćemo na iPhone X čekati još mjesec i pol. No, iPhone 8 ima niz aduta koji idu njemu u prilog

VIDEO

Apple je prije dva tjedna predstavio tri nova iPhonea i time promijenio tradiciju predstavljanja dva nova telefona svake jeseni. Dok ćemo najskuplji iPhone X čekati više od mjesec dana, od ovog petka i u Hrvatskoj će biti dostupni 8 i 8 Plus.

U slobodnoj prodaji iPhone 8 starta s cijenom od 6659 kuna za 64 GB model, dok je najskuplji iPhone 8 Plus koji stoji 9009 kuna. Naravno, oni koji će kupovati telefon, najvjerojatnije će ga uzeti u nekoj od tarifa naših operatera. 

Kako prošlog tjedna nije bilo ogromnih redova za osmicu u prvom valu zemalja, čini se da su se mnogi odlučili na iPhone X, ali zbog niza razloga trebali bi razmisliti o iPhoneu koji je već tu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:36

Dijele istu snagu
iPhone 8 i X koriste jednaki procesor - Appleov novi A11 Bionic čip i M11 koprocesor, ali razlika je u tome što se na X ta snaga koristi i da otključa telefon skeniranjem lica.

TouchID je tu i znamo kako radi 
iPhone 8 i dalje koristi provjereni TouchID sustav za otključavanje telefona, plaćanje...Stvar radi toliko dobro da često ni ne razmišljamo o tome. S druge strane FaceID i prepoznavanje lica su novi sustav i još ne znamo koje su moguće greške, iako Apple uvjerava da je ovo brže i sigurnije od skeniranja prsta. 

I osmica podržava bežično punjenje
Staklena pozadina kućišta omogućila je Appleu da napokon ugradi bežično punjenje, koje je godinama prisutno na drugim uređajima. Ovo je rješenje dostupno na 8 i na X, no koji god telefon kupili, morat ćete kupiti i punjač koji podržava Qi standard punjenja. 

11
| Foto: Apple

Kamere su im gotovo jednake i najbolje na svijetu
iPhone 8 Plus i iPhone X imaju dvostruke kamere koje nude gotovo jednake performanse, a jedina prednost u korist desetke je optička stabilizacija slike i na dodatnoj telefoto leći za nešto oštrije slike pri slabom svjetlu. Popularni DxOMark objavio je i najnovije testove koji su iPhone 8 i 8 Plus stavili na vrh ljestvice telefona s najboljim kamerama. 8 Plus je dobio čak 94 boda, dok 8 ima 92 boda, a slijede ih Google Pixel i HTC U11 sa 90.

Slična je stvar i sa prednjom kamerom . Na papiru imaju iste specifikacije (7 megapiksela i f/2.2 otvor blende), ali iPhone X će u svojoj aplikaciji imati portretni mod koji će mu omogućiti selfije na kojima ćete moći mijenjati pozadine. Da, tu su i animirani emojiji. 

Ekran bez 'odrezanog' dijela
Kako bi sve stalo u kompaktno kućište iPhonea X, Apple je napravio zarez pri vrhu ekrana i u taj prostor smjestio sve senzore. Oni koji ovo rješenje smatraju ružnim, mogu odabrati iPhone 8 koji je zadržao klasični oblik ekrana.

Odgovarat će vam kućišta i maske
iPhone 8 i 8 Plus imaju gotovo identične mjere, s razlikama koje su od 0,1 do 0,3 milimetra što znači da ćete moći nastaviti koristiti svoja kućišta. 

Cijena
Osnovna cijena za iPhone 8 od 700 dolara kod nas se pretvorila u 6659 kuna, a pravo je pitanje koliko će stajati 300 dolara skuplji iPhone X koji stiže početkom studenog. 

Dostupnost
iPhone X pokazuje se puno poželjnijim, no upravo zbog toga čini se i da će ga biti nešto teže nabaviti. Jedan od glavnih razloga je činjenica da ga Apple ne može proizvoditi u količinama kao obični iPhone 8 i moguće je da će se na X čekati. Naravno, pitanje je kolike će količine telefona biti za naše tržište. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle