Obavijesti

Tech

Komentari 4

Zašto je podrum najskuplja etaža kuće?

Zašto je podrum najskuplja etaža kuće?
3

Na parceli Leljak počeli su radovi iskopa podruma. Sve do faze izgradnje nadzemnih etaža, nema razlike između montažne i klasične gradnje. U oba slučaja, podrum je najskuplja stavka.

VIDEO

Mnoge iznenadi činjenica da cijena gradnje podruma često premašuje cijenu gradnje nadzemnih etaža jer je potrebno uključiti neke faze gradnje koje se inače ne provode kod nadzemnih etaža, kao što je iskop i odvoz zemlje, ispunjavanje statičkih zahtjeva na raznim opterećenjima, ugradnja oplate i armature, ugradnja instalacija već kod izrade temelja i zidova. Ovisno o namjeni podruma, važna je adekvatna toplinska izolacija. Preporuča se detaljno projektiranje i namjena uporabe, čak ako se neće odmah koristiti. Kasnija dogradnja zidova i podova je zahtjevna i skupa.

 Planirate li podrum koristiti kao garažu, ostavu, poslovni ili rekreacijski prostor važno ga je zaštiti od podzemnih ili drenažnih voda kao i od vlage. Oborine i podzemne vode rezultiraju jačem vlaženju tla. Posebno je opasnost veća kod vezivnih vrsta kao npr. ilovača. Ekstremna opterećenja se javljaju kod zemljišta s nagibom, kao što je slučaj na parceli Leljak. Učinkovita odvodnja vode kao i propisano brtvljenje sprečavaju građevinska oštećenja. Drenaža oko temelja s drenažnim šahtovima, često prepumpavanje kanalizacije i drenaže u ulični kolektor te zatrpavanje šljunkom i zemljom neophodni su zahvati prilikom gradnje podruma. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?
KORISNO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?

Požar osim ljudskih žrtava i neposredne materijalne štete predstavlja i veliku opasnost za okoliš. Da drvene kuće bolje podnose požar od klasičnih kuća zidanih opekom mnogima zvuči kontradiktorno.

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna
ZAŠTITA IMOVINE

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna

Posjedovanje vlastitog doma za mnoge je iznimno važna stavka u životu, što potvrđuje i podatak da je čak 92 posto nekretnina u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu
Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću
USELJENJE

Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću

Za cijenu stana u Zagrebu u samo 4 mjeseca izgradili su kuću samo 25 minuta od centra Zagreba. Pročitajte o gradnji niskoenergetske montažne kuće – od ideje do useljenja u 10 koraka