Obavijesti

Tech

Komentari 177

Žele na tamnu stranu Mjeseca: Tamo još nitko nikad nije bio...

Žele na tamnu stranu Mjeseca: Tamo još nitko nikad nije bio...
1

SVEMIRSKE MISIJE 2018.: Svoje adute pripremaju i Japan i Europska svemirska agencija, koji će u istoj raketi tijekom listopada poslati dva satelita prema Merkuru, prvom planetu od Sunca...

VIDEO

Sa štitom od 11 centimetara, koji mora izdržati udare topline od 1300 stupnjeva Celzijevih, NASA će ove godine lansirati svemirsku sondu Parker kojom će ispitivati atmosferu Sunca.

- Sadašnji rekord drži sonda iz 1976. koja je prošla na 43 milijuna kilometara od naše zvijezde. Nova robotska sonda parker doći će na čak šest milijuna kilometara od Sunca. I u tom najbližem trenutku dobiti 500 puta više energije nego na mjestu gdje je Zemlja - kaže astronom i popularizator znanosti Ante Radonić. Tako je najavio niz svojih predavanja o svemirskim misijama u 2018. koja počinju u srijedu u Zagrebu. NASA-i će trebati sedam godina do Sunca, no u tom trenutku neće imati puno vremena ne bi li njezini senzori zabilježili podatke o česticama u solarnim vjetrovima i ostale podatke.

Posebno zahtjevan pothvat planiraju i Kinezi koji će spustiti rover na tamnu stranu Mjeseca. Iako su sateliti to područje puno puta fotografirali, ni Rusi ni Amerikanci nisu uspjeli ondje spustiti sondu koja bi istražila površinu. No kako bi to uspjeli, u orbiti Mjeseca bit će satelit koji će služiti za razmjenu informacija robota i kontrolnog centra na Zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tamna strana mjeseca ima puno manje predjela prekrivenih bazaltom, pa ne treba očekivati iznenađenje, ali je uzbuđenje spustiti se negdje gdje se nitko nije spustio. Misija je i promocija za Kinu. Žele pokazati da je njihova industrija spremna za sve te se tako ujedno reklamirati. Imat će i veći rejting za misije u svemiru - pojašnjava Radonić. Osim njih, prema Mjesecu će krenuti i 20-ak kilograma težak indijski rover.

Svoje adute pripremaju i Japan i Europska svemirska agencija, koji će u istoj raketi tijekom listopada poslati dva satelita prema Merkuru, prvom planetu od Sunca.

- Japanski orbiter je manji i on će istraživati magnetsko polje planeta. Europski ide u nižu orbitu. Trebat će im također sedam godina godina da dođu do Merkura. Kraj njega će u međuvremenu projuriti šest puta i koristiti njegovu gravitaciju da uspore - kaže Radonić. Dodao je kako im je želja istražiti nastanak i formiranje Merkura te dobiti informacije koje bi mogle utjecati na nove projekte.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva
Na Merkur kreću u listopadu, stižu 2025.
NASA namjerava 5. 10. poslati sondu prema Merkuru, jednom od najzagonetnijih planeta. Na cilju ga očekuju 5. 12. 2025. Istraživat će i magnetno polje. 
Istraživat će solarne oluje i njihov utjecaj na naš život 
Sonda kojom namjeravaju istražiti utjecaj Sunčevih oluja približit će se na samo oko 6,5 milijuna km od njegove ‘površine’. Inženjeri su morali riješiti problem temperature od 1300°C.
Kinezi žele na tamnu stranu Mjeseca, gdje nitko nije bio
Posljednji čovjek na Mjesecu bio je Gene Cernan (SAD) 1972. godine. No nitko išao na tamnu stranu. Kinezi u orbitu Mjeseca šalju dva modula u lipnju, a Indijci jedan, ali na površinu.
Asteroidi će nam otkriti nastanak našeg sustava
Američka i japanska misija žele doći do dva asteroida kako bi uzeli njihove uzorke. Nisu u pojasu asteroida, a znanstvenici misle da su oni svojevrsne vremenske kapsule.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle