Obavijesti

Tech

Komentari 0

Zeleni hoteli su budućnost

Zeleni hoteli su budućnost
3

Ne tako davno prva asocijacija na ekološki hotel uglavnom je bila robinzonska brvnara u kojoj odsjedaju “zeleni” aktivisti odupirući se kapitalizmu.

VIDEO

Pridjev “ekološki” sve češće se veže uz novu generaciju hotela sofisticiranog dizajna i moderne tehnologije koja doprinosi smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Podizanje ekološke osjetljivosti gostiju motiv je investitorima da prilikom gradnje razmišljaju dugoročno, uzimajući u obzir troškove održavanja cijelog životnog vijeka i time osiguraju isplativost poslovanja i zadovoljstvo gostiju.

U Hrvatskoj postoji 41 hotel s certifikatom o održivom poslovanju, a njihov broj rapidno raste. Investicije hotelijera idu u smjeru poboljšanja mikroklime u prostoru, ponude lokalno uzgojene hrane, prirodne kozmetike, recikliranja i drugih ekološko osjetljivih inicijativa kako bi se njihovi gosti, ali i zaposlenici osjećali ugodno u zdravijem i poticajnijem prostoru. Premda u Hrvatskoj još uvijek ne postoji niti jedan hotel s prepoznatljivim certifikatima održive gradnje, među kojima su najpoznatiji američki LEED, britanski BREEAM i njemački DGNB, postoje ekološki usmjerene inicijative hotelijera da svoje hotele “ozelene”.

Pozitivan primjer je svakako hotel Split, nedavno izabran među 16 hotela iz 7 europskih zemalja u skupinu kandidata za europske neZEH pilot-hotele, za postizanje standarda zgrade gotovo nulte energije. Izgrađen po principima zelene gradnje, energetskog je razreda A, a svoje potrebe za električnom energijom opskrbljuje vlastitom solarnom elektranom. Prikupljenom kišnicom zalijevaju se zelene površine, peru parkirališta i ceste te pune vodokotlići. Hrana je iz domaćeg uzgoja, a restoran kao i prostor hotela otvoren je za lokalnu zajednicu koja ga koristi za razna društvena događanja.

Premda cilj ove inicijative nije bilo postizanje certifikata, već ekonomski pa onda i ekološki osviješteno poslovanje, direktor i vlasnik hotela Mladen Tomić, shvatio je "usput" da njegov hotel ispunjava standarde održive gradnje. "Odgojen sam da razmišljam o potrošnji vode, da gasim svjetla ako nisam u prostoriji, da recikliram, da razmišljam o prenamjeni jednom kada stvar više ne služi primarnoj svrsi. S tom sviješću projektirali smo i gradili ovaj hotel. Svaki detalj je promišljen s ciljem da troši što manje resursa i s vizijom da se hotel u budućnosti vrlo lako može prenamijeniti u dom za starije ili u stambenu zgradu" objasnio je Tomić.

Međunarodno priznati certifikati za zelenu gradnju su najučinkovitiji sustav mjerenja kvalitete i dugoročne isplativosti u hotelskoj industriji. Renomirani lanci hotela kao što su Hyatt, Richard Bransonovi Virgin hoteli i mnogi drugi uveli su ih kao obavezni standard.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada