Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Koncentracija CO2 i metana u atmosferi viša nego ikada

Unatoč gospodarskoj krizi, koncentracije stakleničkih plinova dosegle su rekordne razine, a metan je od 2006. ponovo počeo rasti u atmosferi i povećao se za 158%

Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
1 komentara

Koncentracija stakleničkih plinova, ugljičnog dioksida i metana u atmosferi je na rekordnim razinama upozorava UN-ova Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Samo koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi je 38 posto veća nego u predindustrijsko doba, a metan je čak svoj udio povećao nevjerojatnih 158 posto.

- Koncentracije stakleničkih plinova su dostigle rekordne razine unatoč gospodarskoj krizi. Oni bi bilo još veći, ali su poduzete akcije da se to smanji - kaže Michael Jarraud, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije.
- Osim toga, potencijalno puštanje metana iz sjevernog područja vječnog leda i močvara mogu rezultirati novim klimatskim promjenama i postati fokus intenzivnog istraživanja i promatranja - dodaje Jarraud.

Rast metana u atmosferi je usporio od 1999. do 2006. godine, ali je opet počeo rasti posljednje četiri godine.
- Mogući razlozi novog rasta metana u atmosferi su topljenje Arktika te porast padalina u tropskom pojasu - objašnjava Oksana Tarasova, znanstvenica sa WMO-a.

Postoje pokušaji da se ograniči globalno zagrijavanje za 2°C, ali da se to ostvari važno je prekinuti uporabu fosilnih goriva kako bi se u potpunosti eliminirale emisije.

Delegati iz 194 zemlje od 29. studenog do 10. prosinca sastat će se u meksičkom Cancunu gdje će pokušati postići dogovor o smanjenju stakleničkih plinova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message