Obavijesti

Tech

Komentari 1

Koncentracija CO2 i metana u atmosferi viša nego ikada

Koncentracija CO2 i metana u atmosferi viša nego ikada
1

Unatoč gospodarskoj krizi, koncentracije stakleničkih plinova dosegle su rekordne razine, a metan je od 2006. ponovo počeo rasti u atmosferi i povećao se za 158%

VIDEO

Koncentracija stakleničkih plinova, ugljičnog dioksida i metana u atmosferi je na rekordnim razinama upozorava UN-ova Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Samo koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi je 38 posto veća nego u predindustrijsko doba, a metan je čak svoj udio povećao nevjerojatnih 158 posto.

- Koncentracije stakleničkih plinova su dostigle rekordne razine unatoč gospodarskoj krizi. Oni bi bilo još veći, ali su poduzete akcije da se to smanji - kaže Michael Jarraud, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije.
- Osim toga, potencijalno puštanje metana iz sjevernog područja vječnog leda i močvara mogu rezultirati novim klimatskim promjenama i postati fokus intenzivnog istraživanja i promatranja - dodaje Jarraud.

Rast metana u atmosferi je usporio od 1999. do 2006. godine, ali je opet počeo rasti posljednje četiri godine.
- Mogući razlozi novog rasta metana u atmosferi su topljenje Arktika te porast padalina u tropskom pojasu - objašnjava Oksana Tarasova, znanstvenica sa WMO-a.

Postoje pokušaji da se ograniči globalno zagrijavanje za 2°C, ali da se to ostvari važno je prekinuti uporabu fosilnih goriva kako bi se u potpunosti eliminirale emisije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Delegati iz 194 zemlje od 29. studenog do 10. prosinca sastat će se u meksičkom Cancunu gdje će pokušati postići dogovor o smanjenju stakleničkih plinova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle