Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Zemlja je najvredniji planet, a cijena je 27 tisuća trilijuna kuna

Astrofizičar Greg Laughlin htio je metrički otkriti je li vrijednost nekih planeta dovoljno visoka da mogu opravdati medijsku buku o mogućnosti života na njima

fotolia
Foto: fotolia
7 komentara

Računajući starost, veličinu, temperaturu, masu i druge vitalne statistike planeta u svemiru, astrofizičar Greg Laughlin ustvrdio je da je Zemlja najskuplji planet u našoj galaksiji. Između 1235 planeta Laughlinovom jednadžbom procijenjeno je da Zemlja vrijedi 27 tisuća trilijuna kuna. Vrijednost Marsa tek je nešto manja od 90.000 kuna, dok Venera ne vrijedi gotovo ništa. Laughlin svoje rezultate temelji na istraživanjima NASA-ine letjelice Kepler koja je u orbitu otišla prije dvije godine.

- Nastanjive zone poput Zemlje su prilično nejasno definirane, a ja sam htio metrički otkriti je li vrijednost nekih planeta dovoljno visoka da mogu opravdati medijsku buku o mogućnosti postojanja života na njima - kaže Laughlin.

Što je zvijezda starija, to je vrednija, jer je imala priliku da dozrije. Upravo energija i temperatura koju stvaraju zvijezde, za planet je ključ za razvoj života. Još ako se uzme u obzir masa, i ako je općenito iste veličine kao Zemlja, velika je mogućnost da se na tom planetu razvije život. Laughlin smatra da su samo planeti čija je vrijednost veća od 500 milijuna kuna vrijedni proučavanja.

- Formula nam pomaže da shvatimo koliko je dragocjena Zemlja, a ja se nadam da će nam pomoći da kao društvo čuvamo to što imamo - kaže Laughlin.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message