Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
4 komentara

Zemlja zarobila 'mini Mjesec', ali neće nas zauvijek pratiti

Njegova putanja upućuje na to da je u Zemljinu orbitu ušao prije tri godine. Vjerojatno se radi o asteroidu koji je privukla Zemljina gravitacija jer nisu pronađeni nikakvi dokazi da se radi o umjetnom objektu

Foto: The International Gemini Observatory / AURA / G. Fedorets
4 komentara

Zemlja je 'posvojila' drugi 'mini Mjesec' veličine automobila, objavili su astronomi, otkrivši objekt koji kruži oko našeg planeta.

Masu promjera otprilike 1,9x3,5 metara opazili su astronomi Kacper Wierzchos i Teddy Pruyne iz zvjezdarnice Catalina Sky Survey u Arizoni, ustanove koju financira NASA. 

- Velika vijest. Zemlja je privremeno zarobila objekt nazvan 2020 CD3", vjerojatno asteroid tipa C -objavio je Wierzchos. 

To je tek drugi asteroid za koji se zna da je kružio u Zemljinoj orbiti, nakon objekta nazvanog 2006 RH120, koji su također otkrili u Catalini. 

Njegova putanja upućuje na to da je u Zemljinu orbitu ušao prije tri godine, rekao je Wierzchos. Vjerojatno se radi o asteroidu koji je privukla Zemljina gravitacija jer nisu pronađeni nikakvi dokazi da se radi o umjetnom objektu. 

Zemljin novi susjed nije u stabilnoj orbiti i malo vjerojatno da će ondje ostati još dugo. 

- Udaljava se od Zemlje i vjerojatno će na proljeće pobjeći i otputovati u neki drugi sustav - kazali su astronomi. 

 Prvi asteroid, 2006 RH120, oko Zemlje je kružio od rujna 2006. do lipnja 2007. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message