Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Život je moguć na planetima i nakon eksplozije supernove

Većinu zvijezda u našoj galaksiji će tijekom života pogoditi supernova, ali čak i ako je planet bio ozračen, život bi se mogao obnoviti ili ponovno razviti, otkriva studija

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Nakon analize prvih 136 Keplerovih dana u svemiru, NASA-inog satelita, ustanovili su da bi gotovo 1,2 posto zvijezda u našoj galaksiji mogle imati i potencijalno naseljive planete, otkriva studija Sveučilišta Havaji utemeljena na kompjuterskoj analizi planeta.  

Brzo stvaranje planeta u jezgri galaksiji bi moglo nadmašiti negativne učinke eksplozija supernova i pružiti sigurno utočište za život, kažu istraživači. Računalni model predviđa da će 1,2 posto planeta podržavati život u bilo kojem trenutku. Naime, ogroman vremenski period galaksije omogućuje razvijanje planeta ili ponovni razvitak život, čak i ako ga je uništilo zračenje supernove, a upravo takvih planeta ima najviše u Mliječnoj stazi.

Model galaksije napravljen je po datumu rođenja i metalnim svojstvima zvijezda. Metali su elementi teži od helija, a od njih su izgrađeni Zemlji slični planeti. Mlađe zvijezde imaju veće šanse za zemaljske planete nego ranije generacije zvijezda, tvrde stručnjaci. 

- Većinu zvijezda u našoj galaksiji će tijekom života pogoditi supernova, ali čak i ako je planet bio ozračen, život bi se mogao obnoviti ili ponovno razviti - ističe voditelj istraživanja Michael Gowanlock.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message