Obavijesti

Tech

Komentari 18

Životinje i biljke su sve manje, a ista sudbina očekuje i ljude...

Životinje i biljke su sve manje, a ista sudbina očekuje i ljude...
1

Zbog suše i visokih temperatura biljke postaju manje, a time i životinje koje se njima hrane. Neke vrste se svakih 10 godina sele za šest kilometara bliže polovima

VIDEO

Prve promjene znanstvenici su uočili u veličini ovaca na otoku Soay na zapadnoj obali Škotske, a utvrdili su da su se smanjile za oko pet posto u proteklih 25 godina. Također su se smanjili i jeleni, kornjače, galebovi te čak i polarni medvjedi. Zagađenje oceana uzrokovalo je smanjenje veličine algi i planktona koje su na dnu hranidbenog lanca. Smanjili su se i ribe i rakovi, a to će negativno utjecati na gotovo milijardu ljudi kojima su oni glavni izvor proteina, utvrdilo je istraživanje Sveučilišta Singapur, objavljeno u časopisu Nature Climate Change.

- Posljedice smanjenja vrsta ne razumijemo u potpunosti, no one imaju velik utjecaj na biološku raznolikost svijeta. Smanjivanje i izumiranje životinja utječe na cijeli hranidbeni lanac te predstavlja i veliku prijetnju za ljude koji će se također smanjiti - rekao je autor studije, dr. David Bickford. Predviđaju da će zbog manje količine hrane životinje na vrhu hranidbenog lanca, pa i ljudi, biti manji, imati manje potomaka te biti skloniji bolestima.

Eksperimentalna istraživanja otkrila su da sa svakim dodatnim stupnjem zagrijavanja planeta, velik broj biljki "izgubi" do 27 posto svoje veličine, dok se ribe smanje za oko 22 posto. Kroz naredna desetljeća velik broj sisavaca, riba i biljaka postat će minijaturne verzije onoga što su danas, dok će one koje se ne uspiju prilagoditi izumrijeti, najavljuju znanstvenici.

Odvojena studija na 1700 biljaka, kukaca, ptica i vodozemaca otkrila je da se 80 posto njih svakih 10 godina pomiče za šest kilometara prema polovima, a 87 posto njih parenje ili oplodnju obavlja dva ili više dana ranije svako desetljeće. 

Razlozi smanjivanja

Stručnjaci pretpostavljaju da se životinje fizički smanjuju jer im je potrebno manje masnog tkiva u toplim uvjetima ali i zato jer je sve manje izvora hrane i pitke vode. Zbog suša, sve je manje usjeva i druge hrane koja je nužna za preživljavanje životinja, a znanstvenici smatraju da su globalnim zatopljenjem najugroženije hladnokrvne vrste životinja, poput vodozemaca.

Klimatske promjene na Zemlji već su se pojavljivale, no ono što brine je brzina sadašnje klimatske promjene. Tijekom prošlog stoljeća prosječne globalne temperature porasle su za gotovo jedan stupanj, a pretpostavlja se kako će do 2100. temperature u prosjeku narasti za 7 °C.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno