Obavijesti

Tech

Komentari 1

Znanstvenica Danica Kragić Jensfelt govorit će o robotima samo za učenike u Hrvatskoj

Znanstvenica Danica Kragić Jensfelt govorit će o robotima samo za učenike u Hrvatskoj
1

Predavanje "Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje?“ možete pratiti na platformi Microsoft Teams, u utorak, 20. travnja u 13.30 sati. Organizatori su STEMI I INFOBIP s A1 Hrvatska

VIDEO

U sklopu jedinstvenog edukativnog projekta "Škola budućnosti", idući utorak, 20. travnja u 13.30 sati na platformi Microsoft Teams, održat će se zanimljivo predavanje za sve učenike, učitelje i nastavnike u Hrvatskoj.

O robotima i umjetnoj inteligenciji svima koji se uključe govorit će ugledna znanstvenica Danica Kragić Jensfelt, profesorice robotike i umjetne inteligencije na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu. Predavanje pod nazivom "Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje?“ prvotno je bilo zamišljeno samo za učenike ogulinske osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, međutim tamošnja učiteljica Anita Belančić predložila je da ono ipak bude dostupno svim učenicima i učiteljima uključenima u projekt Škola budućnosti, ali i svim ostalim školskim ustanovama u zemlji.

A koliko je ideja učiteljice Anite Belančić bila dobra, govori i činjenica da se za manje od 24sata za predavanje prijavilo više od 400 zainteresiranih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svi koji su zainteresirani, svakako neka se prijave na https://skolabuducnosti.stemi.education/goat-talks-danica-kragic-jenselft/.

- Posebno nas raduje što je inicijativa došla od učiteljice koja je ovo predavanje osigurala za svoje učenike, ali je imala želju omogućiti sudjelovanje svim školama u Hrvatskoj. To su vrijednosti na kojima gradimo temelje škola budućnosti - inkluzivnost, međusobno pomaganje i dijeljenje znanja unutar zajednice. Ukoliko učitelji imaju ideje, mi im želimo biti na usluzi i pomoći u njihovoj realizaciji. Unapređenje obrazovanja kao temelj društva mora postati naš prioritet te svi moramo dati svoj doprinos kako bi naša djeca imala bolje vještine i mogućnosti ostvariti svoje potencijale -  ističe Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI, koja je zajedno s tvrtkom Infobip, u partnerstvu s A1 Hrvatska pokrenula "Školu Budućnosti". 

Uključilo se 60-ak škola diljem Hrvatske

Cilj projekta je hrvatskim školarcima otvoriti prozor u tehnološku budućnost na način da im se kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije. Dodatno, želja svih uključenih partnera je osnažiti vezu između ICT sektora i obrazovanja, ali i kod mladih u Hrvatskoj razvijati inovativnost i poticati poduzetništvo.

Projekt je službeno započeo mjesec i pol dana odabirom ukupno šezdesetak osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija koji tijekom 2,5 mjeseca razvijaju chatbot koji odgovara na jedno od 17 ciljeva održivosti Ujedinjenih Naroda. Osim toga, projekt "Škole budućnosti" promiče zajedništvo i dijeljenje znanja među učenicima, profesorima, poslovnom i znanstvenom zajednicom. 

Atraktivno predavanje pod nazivom „Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje?“ prvo je u seriji predavanja popularno nazvanih GOAT Talks (Greatest of All Tech) kojima će se dodatno povezati učenici i učitelji s najboljim stručnjacima iz znanstvenog i tehnološkog svijeta.

Profesorica Danica Kragić Jensfelt je svakako jedna od tih stručnjaka te je u povodu svog gostovanja poručila:

- Veselim se predavanju i pitanjima učenika - tehnološki razvoj je vrlo brz i ovakva predavanja pomažu nam svima da naučimo nešto novo!

A1 Hrvatska velikom podrškom Školi budućnosti i GOAT Talksima pokazuje da digitalizacija i umjetna inteligencija nisu nešto čega se trebamo bojati, što će nas učiniti manje humanima ili nam oduzeti radna mjesta. 
- Naša strategija održivog poslovanja temelji se na učenju novih vještina, ulaganja u tehnologiju i inovacije te u razvoj zaposlenika koji u ovom projektu sudjeluju i kao mentori. Također, promičemo i aktivno radimo na dijeljenju znanja izvan kompanije, jer smatramo da je to jedan od preduvjeta razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj - izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica Korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje