Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Znanstvenici napravili umjetnu kožu i sama se može oporaviti

Plastični materijal reagira na svjetlo, promjene u temperaturi ili kiselosti i sam se može oporaviti, popravljajući molekularne veze na mjestu gdje je nastalo oštećenje

9 komentara

Američki znanstvenici uspjeli su napraviti plastičnu "kožu" koja izgleda kao da krvari na mjestu gdje je zarezana. Materijal se može sam zacijeliti, stvarajući nove molekularne veze na mjestu gdje je oštećenje. Iako ovo izgleda kao korak prema Terminatoru kojeg je glumio Arnold Schwarzenegger, znanstvenici su novom materijalu dali manje zlokobnu namjenu. 

Ovakav materijal mogao bi upozoriti inženjere da je recimo oštećeno avionsko krilo, ali i cijeli niz uređaja poput mobitela, laptopa, ali i automobila, mogao bi na ovaj način popraviti razna oštećenja, kažu znanstvenici.

Ova plastika, kada je se zareže, mijenja boju u crvenu na mjestu reza, oponašajući ozljedu kože. Na oštećenje reagira tako da opet gradi molekularne veze. Marek Urban sa sveučilišta Južnog Mississippija rekao je kako nas je priroda već darovala mnogim biološkim sustavima koji se sami mogu zacijeliti. 

- Neke vidimo, poput rane koja zarasta ili nove kore na drvetu, a drugi su nevidljivi i drže nas živima i zdravima, kao sustavi u DNK koji popravljaju oštećenja na genima - rekao je znanstvenik.

Dodaje kako nova plastika pokušava oponašati prirodu, upozoravajući na oštećenje, a nakon izlaganja svjetlu, temperaturi ili pH promjenama se oporavlja, piše Daily mail.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message