Obavijesti

TeleCare - usluge za starije osobe i osobe koje žive same!

TeleCare - usluge za starije osobe i osobe koje žive same!
4

Usluga TELECARE poznata je u europskim zemljama, a njihova iskustva su se počela primjenjivati i u Hrvatskoj gdje je tvrtka TELECARE d.o.o. zauzela startnu poziciju

Prema provedenom istraživanju Ekonomskog fakulteta na temu „Ekonomika i starenje u Hrvatskoj“ vidljivo je da je u Republici Hrvatkoj svake godine sve više osoba starije dobi 65+. Govorimo o oko 200.000 osoba od 65+ koje žive same, i svakog dana ih je sve više.

Plan zbrinjavanja starijih u RH u narednom periodu prilično je neizvjestan s obzirom da se na mjesto u domu za starije čeka po nekoliko godina i na svako mjesto čeka oko 50-tak zaintersiranih. Kod većine postoji i strah od doma, većina bi voljela ostati živjeti u svojem domu.

Usluga TELECARE poznata je u europskim zemljama, a njihova iskustva su se počela primjenjivati i u Hrvatskoj gdje je tvrtka TELECARE d.o.o. zauzela startnu poziciju. Tako je usluga Telecare-a od danas dostupna za svih 200.000 potencijalnih korisnika.

U Operativnom centru TELECARE u Svetoj Nedelji, u moderno izgrađenoj poslovnoj zgradi, građenoj s namjenom za IT sadržaj, radi više Agenata u smjeni. Direktori Telacare d.o.o. gospodin Igor Delišimunović i Ivica Steiner, ne kriju zadovoljstvo što su pokrenuli ovaj program monitoringa po uzoru na druge zemlje za neograničen kapacitet korisnika i time nas stavili uz bok s drugim razvijenim zemljama EU i svijeta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Telecare usluga sastoji se od više modela uređaja koji se instaliraju kod krajnjih korisnika. Razlikuju se po namjeni gdje će se koristiti: samo za kuću, za kretanje osoba, za praćenje kretanja itd... Ovi uređaji mogu raditi putem obične telefonske linije, putem GSM kartice, putem interneta, putem satelita, a mogu i preko TV-a. Za početak je dovoljno pristupiti web stranici: www.telecare.hr i ispuniti upitnik „Postani korisnik“. Potpisivanjem ugovora, uređaj će se instalirati u roku od 30 dana. Usluga počinje teći od trenutka kad se uređaj uključi i kad se uspješno ostvari prva veza na relaciji Korisnik – Agent Telcare-a. Sustav je tako koncipiran da je nemoguće da poziv ne bude zaprimljen i da odgovor ne uslijedi u roku 10-ak sekundi. Sustav koristi skraćeni broj 144 koji se bira iz cijele Hrvatske bez predbroja. Na ovaj način moguće je ostvariti kontakte sa agentima Telecare i za druga pitanja, npr. kako postati korisnik.

Uređaji se mogu nositi na vezici oko vrata kao privjesak, na ruci kao sat, na remenu hlača, u vozilu i sl.

Specifičnost ovog uređaja je da ima crvenu SOS tipku, dovoljno veliku i lako dostupnu da ju korisnik u slučaju bilo kakvih potreba pritisne. Najčešće je to pad u kući ili oko kuće, na stepenicama, u kupaonici. Zatim je tu strah od raznih stvari s kojima se susreću osobe koje žive same. Samo kratki pritisak na SOS tipku oslobađa vas svakog straha, jer agenti se odmah jave, znaju tko ste i odakle zovete i mogu poduzeti sve, baš sve što vam tog trenutka treba. Zar se ne biste tako osječali sigurniji? 

Pritiskom na crvenu SOS tipku poslan je SOS poziv i u roku od 5 sekundi putem vašeg uređaja, javiti će vam se agent  iz Operativnog centra Telecare-a i ljubaznim glasom vas pozdraviti vašim imenom: „Gospođo Marija, što se dogodilo, kako Vam možemo pomoći“. Opertivni postupak koji slijedi je kontaktiranje osoba navedenih u bazi podataka kao kontakt ili se korisniku šalje potrebna pomoć kao što je vozilo Hitne pomoći, vatrogasci i sl. Za svakog pojedinca je ovaj postupak specifičan i svi podaci nalaze se pohranjeni u bazi svakog korisnika – adresa korisnika, osobe koje treba nazvati, kronične bolesti, zdravstveno i mentalno stanje i sl. Na ovaj način Agent u roku od narednih 10 sekundi poduzima potrebne mjere za pomoć korisniku.

Ima i posebnih uređaja kod kojih se ne mora pritisnuti SOS tipka. Uređaj sam prepoznaje pad osobe i automatski šalje alarm „osoba je pala“. 

Na ovaj način životni vijek bi se znatno produljio, poglavito kad znamo da je strah najveći neprijatelj i da se doista umire upravo zbog straha. Telecare je tu nezamijenjiv!

Na provedenoj anketi među starijim osobama koje žive same, na 2000 ispitanika u gradu Zagrebu, oko 50% ispitanika se izjasnilo za ovu uslugu kao bolju opciju od odlaska u dom za starije.

Cjenovno je usluga upola jeftinija nego u drugim zemljama EU i svijeta, a ponuda je znatno šira  i prilagođena potrebama u životnim uvjetima RH kao što su ruralna područja, otoci... Cijena monitoringa u EU kreće se od 25 do 35 Eura mjesečno (oko 200-250 kuna) bez SOS uređaja. Cijena hrvatskog Telecare-a  je 99,00 kn + PDV mjesečno za monitoring uslugu, bez uređaja koji se jednokratko kupuje i ostaje u vlasništvu korisnika. Naravno da mnogi neće svojim primanjima moći podmiriti ni ove minimalne troškove, ali za takve se kategorije očekuje subvencija države. Kako je u planu deinstitucionalizacija socijalne skrbi, vjerujemo da će država i nadležna ministarstva prepoznati telecare kao uštedu u državnom proračunu koju uvelike koriste zemlje EU.

Ostale pogodnosti i promotivne pakete koje nudi TELECARE pogledajte na www.telecare.hr  a trenutno je aktualna akcija „doživotno“ za korisnike  60 i 60+.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje