Obavijesti

UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI – moto Europske Unije

UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI – moto Europske Unije
3

Europa promiče i slavi jezičnu raznolikost i potiče učenje jezika među svim dobnim skupinama. Šire se pogodnosti učenja jezika za sve građane, a provodi se i kontrola kvalitete nastave

Dakle, jezicima se pristupa sveobuhvatno, prvo šireći svijest o njima putem medija i interneta a onda i poboljšanjem ponude. Po EU planovima obrazovanja, svaki građanin zajednice bi trebao znati barem tri jezika. Što se tiče dobnih grupa, studenti su skupina koja najčešće govori neki strani jezik zbog svoje pokretljivosti i motiviranosti jer su upravo studentima na raspolaganju brojne stipendije i školske razmjene.

Iako je njemački najrasprostranjeniji materinji jezik EU kojeg govori oko 90 milijuna ljudi, ipak je engleski najnadmoćniji jer uvjerljivo prelazi granice zemlje u kojoj se govori i jer je čak za Ľ ljudi EU upravo on prvi strani jezik – tj. engleski je lingua franca EU. Prema podacima Europske komisije kao drugi strani jezik kojeg stanovnici poznaju dovoljno da mogu voditi konverzaciju navode se:

  1. engleski – 38%
  2. njemački - 14%
  3. francuski -14%
  4. španjolski – 6%
  5. ruski -5 %

Najbolji poznavatelji jezika su stanovnici malih zemalja čiji jezik nije dobro poznat drugima. Tu spada i Hrvatska. Zabrinjavajuća je činjenica da više od četvrtine građana Hrvatske uopće ne zna niti jedan strani jezik. Međutim, otvaranjem europskih granica tražit će se i bolje prilike za zapošljavanje pa u takvim slučajevima učenje jezika susjedne države itekako može biti od koristi. Dakle, osim engleskog koji se sada već nametnuo kao obaveza, potrebno bi bilo služiti se barem još jednim stranim jezikom na razini svakodnevne komunikacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vodeći računa o europskim standardima kako u provođenju nastave tako i kvaliteti programa i nastavnog kadra, SOVA nudi tečajeve općeg jezika za sve dobne grupe i poslovnog za potrebe raznih struka. U skladu s postojećim trendovima najpopularniji je engleski, kojeg uči 80% polaznika, a slijede njemački, francuski, talijanski, španjolski i ruski.

Programi rada verificirani su od Ministarstva obrazovanja i športa i Agencije za obrazovanje odraslih te je diploma o jezičnoj kompetenciji javna isprava s pravom upisa u radnu knjižicu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21