Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Upoznajte Lider optike - grupa malih, obiteljskih očnih optika

LIDER OPTIKE tek su nekoliko mjeseci prisutne na našem tržištu, no unatoč tome već ostvaruju zapažene poslovne rezultate.

Sponzorirani članak
Foto: Sponzorirani članak

LIDER OPTIKE tek su nekoliko mjeseci prisutne na našem tržištu, no unatoč tome već ostvaruju zapažene poslovne rezultate. 

Od svog osnutka u svibnju ove godine LIDER OPTIKE ujedinile su čak pedesetak hrvatskih optika, smjestivši se s desetak posto tržišnog udjela među najjače igrače na tržištu optika. 

Grupa je osnovana s primarnim ciljem objedinjavanja nabave, kako bi se male, domaće tvrtke s dugom tradicijom poslovanja konsolidirale i zajedno snažnije konkurirale velikim tvrtkama na tržištu. Naime, globalna kriza utjecala je, prema grubim procjenama, na pad vrijednosti tržišta za oko 40 posto, no poslovanje malih optika u Hrvatskoj ugrožava i očekivani dolazak najvećih svjetskih lanaca na domaće tržište, ali i internetska prodaja kontaktnih leća i naočala. Osim toga, optičari se, kao i većina ostalih domaćih poduzetnika, svakodnevno hvataju u koštac s problemom likvidnosti jer su, zbog osjetnog pada kupovne moći građana i nedostatka konkretne potpore države, prisiljeni financirati obrtni kapital iz vlastitih sredstava. 

Prema riječima Marka Teodorovića, osnivača LIDER OPTIKA, pregovaračka snaga malih optičara u odnosu na velike dobavljačke tvrtke sve je slabija. «Jedna od glavnih značajki kretanja na svjetskom tržištu jest konsolidacija na globalnoj razini. Veliki igrači postaju sve veći, dok manji nestaju. Neminovno je da će se i hrvatsko tržište transformirati jer svjetske trendove nije moguće izbjeći», ističe Teodorović, dodajući kako je upravo takvih malih tvrtki u Hrvatskoj najviše. Njihova konsolidacija, kroz zajedničku nabavu i jačanje marketinških aktivnosti, iz te se perspektive čini jedinim realnim rješenjem za preživljavanje na sve konkurentnijem tržištu. 

Jedna od ključnih prednosti koja LIDER OPTIKAMA omogućava snažno pozicioniranje na tržištu jest sigurnost kupnje, budući da su sve optike povezane. Primjerice, iako nije riječ o klasičnom prodajnom lancu, jamstvo se može iskoristiti u bilo kojoj optici koja je dio grupe, bez obzira u kojoj su optici naočale kupljene. Također, neprestano se radi na unaprjeđenju kvalitete proizvoda i usluga pa su LIDER OPTIKE, kao jednu od pogodnosti za klijente, nedavno uvele petogodišnju garanciju na vrhunske naočalne leće, što u ovom trenutku na regionalnom tržištu ne nude niti najdominantniji lanci optika. 

«Osim toga, prisutni smo u većini hrvatskih gradova, radimo isključivo s vrhunskim dobavljačima, a naši članovi su majstori očne optike ili optometristi, što znači da imaju najviši mogući stupanj obrazovanja u svojoj struci», naglašava Teodorović. Budući da je riječ o malim tvrtkama, vlasnici zajedno sa svojim zaposlenicima rade u optikama pa svakodnevno izravno utječu na povećanje kvalitete usluge.

Zadržavanje visokog standarda i konstantno unaprjeđenje kvalitete usluge i proizvoda, kako zaključuje, temeljna su odrednica poslovanja LIDER OPTIKA i u konačnici, njena najveća prednost koju su optičari, ali i potrošači, već prepoznali. 

Message