Obavijesti

News

Komentari 1019

Radimir Čačić ne ide u zatvor: Dobio je 22 mjeseca uvjetno

Radimir Čačić ne ide u zatvor: Dobio je 22 mjeseca uvjetno
15

Potpredsjednik Vlade rekao da će poštivati odluke suda i prihvaća presudu. Mora platiti još i oko 6000 eura sudskih troškova. Obitelj poginulih nije zadovoljna

VIDEO

Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade, dobio je prema nepravomoćnoj presudi suda u Kaposvaru 22 mjeseca zatvora uvjetno, na rok kušnje od tri godine. Tri godine ne smije voziti u Mađarskoj te mora platiti oko 6.000 eura sudskih troškova.

TIJEK SUĐENJA PROČITAJTE OVDJE 

Čačić je kažnjen za izazivanje prometne nesreće u kojoj su na autocesti Nagykanisza - Budimpešta 2010. poginule dvije osobe. Čačić je, podsjetimo, Chryslerom 300C naletio na Škodu koju je vozila Katalin Liptak, a od posljedica nesreće stradali su njezin muž Gyorgy (60) te njezina majka Imrene Antal (81).  

"Čačić je bio svjestan mogućnosti nesreće"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tužiteljica je u petak u završnoj riječi utvrdila kako su dva vještačenja pokazala da je Čačićevo vozilo prešlo u lijevu traku, što znači da je bio svjestan mogućnosti nesreće i izveo manevar zaobilaženja.

- To dokazuje da je odgovoran za ovu nesreću, prije svega zbog toga što je bio svjestan mogućnosti nesreće i pokušao zaobići vozilo - rekla je tužiteljica.  

- Stručnjaci su potvrdili kako je Liptak rekla točnu brzinu kojom se kretala te da u nijednom trenutku nije mijenjala iskaz. Čačić je mijenjao iskaz kada je riječ o zračnim jastucima. Prvo je tvrdio da se oni nisu otvorili, no čim su mu pokazali fotografiju priznao je da su se ipak aktivirali, ali sporo. Na zračnom jastuku vještak je utvrdio brzinu od 150-160 km/h. Drugi je pak vještak smatrao da je ipak bila riječ o nižoj brzini, oko 120 km/h - rekli su tužitelji. 

Odvjetnik K. Liptak je spomenuo hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je u četvrtak dao izjavu o suđenju. Rekao je kako se ovdje ne sudu hrvatskoj Vladi niti hrvatskoj državi već se sudi jednom pojedincu. Spomenuo je da Liptak nema ništa protiv Hrvatske, baš naprotiv - njezin suprug je volio Hrvatsku, podupirao je hrvatsku školu u Budimpešti i putovao redovito u Hrvatsku. Ovdje nacionalnost ne igra ulogu, rekao je odvjetnik.

"Nije bilo nikakvih suprotnosti u Čačićevim izjavama"

Čačićev odvjetnik je govorio o brzini kojom su vozili sudionici nesreće. Kazao je kako je nemoguće da je Liptak 'pogledom u retrovizor' mogla procijeniti koliko je Čačić vozio. Dodao je kako Liptak nije vjerodostojna.

- Što se tiče samog tijeka nesreće, ni na sudu u Zagrebu niti na sudu u Mađarskoj nije bilo nikakvih suprotnosti u Čačićevim izjavama. Opovrgavam bilo kakve navode da ga je netko od članova obrane navodio na ono što da kaže. Nitko mu nije sugerirao kakav iskaz treba dati - tvrdi odvjetnik.

"Nisam povlačio svoje iskaze"

Želim naglasiti da podržavam obranu koju je iznio moj odvjetnik. Još jednom želim izraziti duboko žaljenje i osjećaj odgovornosti zbog žrtava. Svjestan sam boli i gubitka obitelji. Ako je išta karakteriziralo moj iskaz to je konzistentnost. Nisam govorio o iznenadnom gustom oblaku magle nakon nekoliko oblačaka tijekom puta u drugom izvještaju ili trećem već u prvom trenutku. Ja nisam povlačio svoje iskaze. Vrlo jasno od početka sam rekao što je bila moja brzina. Jedan vještak je potvrdio, a drugi je naknadno to popustio tolerancijom od 15 posto. Što se tiče konstrukcije o zračnom jastuku, podsjećam da se vrlo jasno rekao da se radi o tome da su se otvorili sa 'bljak'. Odnosno na način koji nije potpun. Ne sjećam se nikakvih svjetala pri čemu ne tvrdim da li su ona bila uključena ili ne. U spekulacije ne želim ulaziti niti tvrdim da gospođa Liptak laže, rekao je Čačić u svom obraćanju sudu.

- Što se tiče pojaseva tu je sve jasno. Ovdje se otvorila jedna tema za koju mi je žao što se otvorila. Duboko poštujem ovaj sud, nadam se da je to sutkinja uočila. Ni u jednom trenutku nisam želio politizirati ovaj postupak, pa ni u trenutku nesreće se nisam pozvao na diplomatsku putovnicu. Jasno sam rekao da ću poštivati svaku odluku suda, i to još jednom ponavljam. Još jednom zahvaljujem na korektnom suđenju - zaključio je Radimir Čačić.

"Do nesreće je došlo jer optuženi nije držao razmak"

Sutkinja je u obrazloženju presude rekla kako su uzeli u obzir najniže moguće vrijednosti no kako nisu mogli zanemariti činjenicu da se nesreća dogodila.

- Do nesreće je došlo jer optuženi nije držao razmak koji je propisan za praćenje automobila, kaže sutkinja. Postoji pravilo koje vrijedi za sve zemlje kada prometujemo treba paziti ne samo na sebe nego i na ostale, ako se svi pridržavaju pravila, mala je mogućnost nesreće, ne smijemo dovoditi u opasnost ostale sudionike prometa, ti zakoni isto vrijede u Hrvatskoj - rekla je sutkinja.

- Trebalo je provjeriti zašto nije bilo određenog razmaka. Sud je uzeo u obzir vremenske uvjete i vidljivost. Nismo mogli utvrditi da li su na Škodi bila upaljena svjetla ili nisu. No potrebno je uvijek prilagoditi brzinu uvjetima na cesti - kaže sutkinja.

- Vozač uvijek mora prilagoditi brzinu da u svakom trenutku može stati i zaustaviti se. Ako se vozimo na autocesti uvijek možemo očekivati da će se ispred nas pojaviti netko tko vozi sporije od  nas - kazala je sutkinja.

Ćačić:  Neću se žaliti na presudu

Čačić je nakon završetka suđenja rekao kako je stvar za njega konačno gotova.

- Sud je sve potvrdio što smo mi tvrdili od početka. Ja sam rekao da ću prihvatiti svaku odluku suda i ja je prihvaćam, neću se žaliti na presudu - rekao je Čačić i posebno istaknuo da je sud donio odluku da se odmah briše njegov kriminalni dosje. Čačićev odvjetnik je rekao kako će se žaliti jer smatra da je sud Čačića trebao osloboditi.

Osim toga Čačić je rekao i sljedeće:

- Od samog početka govorio sam da osjećam ljudsku odgovornost, ali ne i krivnju. Vjerujem da je sud izrekom presude, kao i obrazloženjem, potvrdio moje gledište. Sutkinja je u obrazloženju presude izričito naglasila da sam vozio u okvirima dozvoljene brzine, a da su uvjeti na cesti i vidljivost bili loši. Isto tako, a ne manje važno, ni na koji način nije dokazano da su svjetla na vozilu unesrećenih bila upaljena, dok je s potpunom sigurnošću utvrđeno da nitko od poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su bili, ne bi bilo smrtnih posljedica. Na kraju, s namjerom što točnijeg informiranja hrvatske javnosti, a kako bismo razjasnili određene razlike u vođenju kaznenopravnog postupka u dvije države, želim istaknuti kako u mađarskom kaznenom zakonu, za razliku od hrvatskog, u posebnim slučajevima kada se želi naglasiti granični prostor između uvjetne i oslobađajuću presude, postoji mogućnost da se trenutkom pravovaljanosti presude presuda trenutačno briše iz kaznene evidencije. Time se onemogućuje da bilo tko prozove uvjetno osuđenu osobu za taj čin. Upravo je to ključni dio nepravomoćne presude mađarskog suda. Na žalost, ono što se dogodilo meni, može se dogoditi svakome tko sudjeluje u prometu - rekao je Čačić. 

Liptak: Nisam zadovoljna presudom

Katalin Liptak je nakon nesreće rekla da je uznemirena i da nije zadovoljna presudom. 

- Uzrujana  sam i razočarana sudskom presudom jer je preblaga. Nisu dali dovoljnu težinu slučaju. To možemo zahvaliti mađarskoj policiji i vještacima - rekla je Liptak. Njezin odvjetnik je rekao kako će se žaliti na presudu. I tužiteljica je najavila žalbu.  











Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1019
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje