Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Lauc: 'Pobijedimo li virus, na njega možemo postati otporni'

Znanstvenik Gordan Lauc je i sam u kući i pridržava se mjera u borbi protiv korona virusa, a za YouTube kanal 24sata odgovorio je na najčešća pitanja o korona virusu s kojim se Hrvatska i svijet trenutno bore

lauc
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
36 komentara

Pacijenti koji se oporave od virusa razvijaju protutijela, ali ne znamo koliko brzo će se virus mijenjat, kao što je to slučaj svake godine s gripom, tvrdi Gordan Lauc, voditelj zdravstvenog centra o izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ja sam kod kuće jer smo u opasnoj fazi pandemije. Jedini način je da se sami izborimo s virusom i pobijedimo ga. Naš organizam se sam bori protiv virusa. Kada jednom dođemo u kontakt s njim, aktivira se naš imuni sustav koji nakon nekog vremena nauči prepoznati virus kao strano tijelo i uništi ga - objasnio je ugledni znanstvenik te dodao da se to ne odnosi na one koji nisu imali slučaj zaraze korona virusom. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL - Važno je napomenuti, to se odnosi samo na one koji su zaraženi. Ako smo zaraženi, pobijediti ćemo virus i na njega postati otporni. U protivnom smo u istoj situaciji - kaže Lauc. Korona virus kao i ostali virusi zadržavaju se na radnim površinama, a Lauc je objasnio koliko se mogu zadržati na određenim materijalima. 

SAVJETI PROTIV KORONE Lauc apelira: 'Nisam više ludi znanstvenik, ovlažite zrak...'

- Virus dugo opstaje na nekim površinama. Primjerice, na kartonu jedan dan, na metalu dva dana, a na plastičnim površina i preko tri dana. Svaki predmet koji je neka druga osoba dirala treba smatrati potencijalno infektivnim - tvrdi. Zbog toga je izrazito važna dezinfekcija prostora i osobna higijena, a Lauc je objasnio i što ubija virus kada peremo ruke.

Davor Puklavec | Autor: Davor Puklavec Foto: Davor Puklavec - Ovaj virus je jako osjetljiv na bilo koji deterdžent. Tako da, topla voda i sapun bi trebali uništiti ovaj virus - rekao nam je Gordan Lauc. On tvrdi i da je jako važno nositi masku, pogotovo za one koji imaju simptome kako ne bi zarazili druge ljude. Također, ako osoba koja je zaražena sprema hranu, postoji rizik da se i drugi zaraze. Ipak, važna je termička obrada. 

ZNANSTVENIK LAUC UPOZORAVA 'Pušenje oštećuje sluznicu koja nas štiti od korona virusa...'

- Važno je znati da se kuhanjem ili pečenjem virus uništava. Ako je hrana termički obrađena, virus u njoj će biti uništen. Isto je i sa odjećom koju nose ljudi u samoizolaciji ili vani... Virus se može zadržati neko vrijeme. Odjeća koja je došla u kontakt s nekom drugom osobom je također riskantna, ali pranjem se taj virus uništava - zaključuje znanstvenik Gordan Lauc.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message