Obavijesti

Video

Komentari 19

Brodolom na Jadranu: 'Spašeni su dobro, ali jako su se uplašili'

Mayday, Mayday, odaslala je međunarodni poziv za pomoć posada turskog teretnog broda Haksa danas u 4.16 sati nakon što im je nedaleko od Jabuke more počelo prodirati u u prostor strojarnice i ostatak brodskoga potpalublja.

VIDEO

Službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv te su putem Obalnih radio postaja odaslali obavijesti o havariji te su u suradnji s talijanskim kolegama, budući da je pozicija broda u arhipelagu otoka Jabuka, konkretno, koje dijelom izlazi iz hrvatskog teritorijalnog mora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:08

Prvi im je u pomoć pritekao talijanski tanker “Valdacore”. Osam članova posade, šest Turaka i dva Indijca, jedva su dočekali spas i prebacili su se na talijanski brod, dok su kapetan Hakse i četiri časnika, svi Turci, ostali na brodu pokušavajući zatvoriti rupu u oplati kroz koju je prodiralo more. Uskoro je upomoć stigao i policijski brod Sveti Jure, čija je posada pomogala Turcima u sanaciji broda, a nakon što su na mjesto događaja došli predstavnici Lučke kapetanije i Splita zajedno s roniocima, Sveti Jure zaputio se u Split s osmoricom članova posade Hakse.

- Doveli smo ih u Split i mogu vam reći da su stvarno uplašili. Mi smo zajedno s kapetanom broda pokušali sanirati oštećenje na brodu. Uspjeli smo smanjiti prodor mora, ali ne i sanirati je u potpunosti. Ali uvjeren sam da će to ronioci uspjeti i da će se brod uspjeti otegliti - rekao nam je Mario Omelić, zapovjednik broda Sveti Jure, koji je dodao da za sada nema opasnosti od onečišćenja mora, bilo teretom bilo gorivom iz brodskih spremnika. Haksa, koja je plovila prema Kopru, naime prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, opasnog materijala koji se koristi u proizvodnji vatrostalnih materijala, a u spremnicima ima 70 tona goriva. Prema posljednjim informacijama, turski brod trebao bi se remorkerima otegliti u trogirsko brodogradilište.

U hrvatskim vodama prije 10 godina havariju je imao još jedan turski brod. Teretni brod ‘Und Adriyatik’, koji je prevozio 200 kamiona i opasni teret , početkom veljače 2008. zahvatio je požar 13 milja od Rovinja. Tada su u gašenje požara, koji je prijetio ekološkom katastrofom, bili uključeni i Nizozemci specijalno obučeni za gašenje požara na brodovima.

U vijestima pogledajte još:

74 saborska zastupnika kažnjena zbog izostanaka

Manekenku Ivanu Knoll na internetu proglašavaju najljepšom hrvatskom navijačicom

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Stela Rade pogađala pjesme po emojijima: 'Pa dobra sam...'
POGLEDAJTE VIDEO

Stela Rade pogađala pjesme po emojijima: 'Pa dobra sam...'

Pjevačica i harmonikašica Stela Rade okušala se u našem izazovu. Pogađala je pjesme po emojijima i odlično je to odradila. Koje je pjesme pogodila, pogledajte u videu

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
Misterij Božice Barišić i tajne Maksimira: Kako je pao Mirko i zašto Zajec spašava Peras
PAD ZMAJA LEVANJSKOG

Misterij Božice Barišić i tajne Maksimira: Kako je pao Mirko i zašto Zajec spašava Peras

Plus+ NOVI EXPRESS Kako je Mirko Barišić izgubio Dinamo: Kao da je netko u pokretu njihovih neprijatelja, koliko god navijači nepredvidljivi i divlji znali biti, čitao Sun Tzua, “Umijeće ratovanja”